Strengere krav til bruk av palmeolje i biodrivstoff

Høyere risiko for økte klimagassutslipp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Miljødirektoratet skjerper kravene til dokumentasjon av hvordan og hvor palmeoljeråstoff i biodrivstoff er produsert.

Ved produksjon av palmeolje får man reststoffet PFAD (Palm fatty acid destillat). Det kan brukes til å produsere blant annet biodiesel.Mange har sett på biodiesel som en av løsningene for å få ned klimagassutslippene, og i Norge er det krav om at 5,5 prosent av alt drivstoff som omsettes til bruk i veitransport, skal være biodrivstoff. Stortinget har vedtatt å høyne kravet til 7 prosent fra 2017.

Tidligere i år kunne imidlertid NRK fortelle at biodrivstoff med palmeoljeprodukter kan bidra til ødeleggelse av regnskog og økte klimautslipp ved at salget kan oppmuntre til større produksjon og flere palmeoljeplantasjer.Flere bensinstasjonskjeder i Norge bekreftet overfor NRK at de importerer biodrivstoff som er basert på palmeoljeprodukter.Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) innrømmet at dette var nytt for ham og en uønsket virkning. Han ga derfor Miljødirektoratet i oppdrag å gjøre en ny vurdering av palmeoljeavfallet PFAD.

Endringer Resultatet er at Miljødirektoratet nå har endret klassifiseringen fra «avfall/rest» til «biprodukt». Omklassifiseringen innebærer at biodrivstoff basert på PFAD omfattes av EUs bærekraftskriterier, og at kravene til bærekraft blir strengere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer