Strengere regler for budrunder

Mekleren må gi både kjøper og selger full oversikt over budene som kommer inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik håper den rødgrønne regjeringen å få bukt med at eiendomsmeklerne driver med fusk og fanteri på tampen av budrunden for å drive opp prisen på boligen.

Nylig kunne finansminister Kristin Halvorsen fortelle Dagbladets lesere at eiendomsmeklerne ikke lenger får lov til å formidle bud innen 24 timer etter den siste annonserte visningen. Dermed blir eiendomsmeklerne pålagt enda en ny forskrift de må forholde seg til.

-  Dette gjør vi for å forebygge snusk under budrundene. Det vil gjøre det umulig for eiendomsmekler å ha stråmenn med fiktive bud. Jeg har selv vært oppe i en budrunde, og har venner som har opplevd å være i slutten av en budrunde, hvor eiendomsmekler sier at «nå har det kommet inn et bud på ti tusen over ditt bud, så hvis du bare legger inn 10 000 over det, så får du leiligheten, og så trekkes budet etterpå», sier SVs finanspolitiske talsmann på Stortinget, Heikki Holmås.

Falske bud

Den nye forskriften om å legge ved budjournalen sammen med kontrakten er en del av regjeringens forslag til ny eiendomsmeklerlov som kommer før jul.I dag er eiendomsmeklerne pålagt å føre budjournal, som kjøper kan få se under taushetsplikt. Den skal gi full oversikt over hvem som har lagt inn budene, når de ble lagt inn og hva slags bud som ble lagt inn.

-  Det er ofte slik at når du først får tilslag på leiligheten er du så glad at du ikke tenker på at du kan be om å få se budjournalen. Men ligger den ved kontrakten er det verdens enkleste sak å sjekke om det har vært noe snusk, sier han.

Hvor utbredt det er med fusk og fanteri blant eiendomsmeklernevet Holmås lite om.

-  Jeg tror ikke og håper ikke at det er utbredt fenomen, men dette er en ganske sikker måte å forebygge falske bud på. Det bidrar heller ikke til mer byråkrati, sier han.

Løfte

Forbrukerombudet Bjørn Erik Thon hilser den nye forskriften velkommen.

-  Veldig bra. Nå blir det mer åpenhet om budprosessen. Det er nok ikke mange falske bud, men så lenge det dukker opp spørsmål fra tid til annen kan det være fint å få bort all tvil, sier Thon.

Formann i Norges Eiendomsmeglerforbund, Øivind Andreas Tandberg, avviser at falske bud er et stort problem.

-  Dette har vi ikke noe problem med. Jeg kan ikke si at det aldri forekommer, men slik det foregår i dag har budgiver som får tilslaget fullt innsyn i budprosessen. Før var den helt lukket, sier Tandberg.

VIL FOREBYGGE SNUSK: SVs Heikki Holmås foreslår strengere regler for å hindre falske bud på boliger.