Fremskrittspartiet:

Strengere regler ingen hindring for Leirstein

- Ulf Leirstein har tapt tillit. Men spørsmålet om en plass på stortingsvalglista avgjøres lokalt, sier lederen av Frps organisasjonsutvalg Alf Erik Andersen.

KLAR BANE: Frp har vedtatt nye og strengere Frp-regler mot upassende oppførsel. Men det er fortsatt opp til lokallagene i Ulf Leirsteins hjemfylke Østfold å avgjøre om han får stille til stortingsvalg for en femte periode. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KLAR BANE: Frp har vedtatt nye og strengere Frp-regler mot upassende oppførsel. Men det er fortsatt opp til lokallagene i Ulf Leirsteins hjemfylke Østfold å avgjøre om han får stille til stortingsvalg for en femte periode. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

De nye etiske reglene som Fremskrittspartiet vedtok søndag, hindrer ikke at Leirstein kan søke gjenvalg til en femte periode på Stortinget, bekrefter Andersen overfor Dagbladet.

- De nye retningslinjene har ikke tilbakevirkende kraft, sier Andersen.

I klartekst betyr det følgende:

- Om Leirstein skulle gi uttrykk for at han ønsker renominasjon, vil det være opp til lokallagene i hans fylke å vurdere om de ønsker ham som sin tillitsvalgt.

Andersen legger til:

- Gjennom sakene som har vært, har Ulf Leirstein tapt tillit. Dersom han kommer til at han vil stille til valg på ny, må fylkeslaget og lokallagene nøye vurdere om de ønsker å vise at han har gjenvunnet tillit.

Svekker varslere

Den tidligere FpU-nestlederen i Leirsteins hjemfylke Østfold, Maria Madeleine Knutsen (26) har tatt et kraftoppgjør med Frp-leder Siv Jensen for ikke å sette foten ned for Leirstein.

Hun mener de nye etiske retningslinjene svekker varslerne:

- Frp fortsetter med ansvarsfraskrivelse og velger å ikke ta varslere seriøst. Det er feigt å dytte denne saken ned til de som bare anonymt våger å fortelle om en stortingsrepresentant som har hele fylkeslaget i sin hule hånd, sier Knutsen.

Hennes kritikk av Jensen tar utgangspunkt i saker som Leirstein selv delvis har innrømmet og beklaget.

- Jeg håper ingen sender barna sine til Frp så lenge Jensen ikke gjør noe for å stanse Leirstein. Det er feigt og pinglete at Jensen ikke griper inn, sa hun til Dagbladet søndag.

- Leirstein bør ikke få delta på lokale møter, han bør ikke få tillitsverv og han bør definitivt ikke få muligheten til å bli gjenvalgt, understreket hun.

Gjelder nye saker

De nye retningslinjer skal ifølge Siv Jensens uttalelser til NTB føre til at partiet kommer til å slå kontant ned på enkeltpersoner som ikke greier å oppføre seg.

Reglene innebærer at medlemmer kan nektes å stille til valg til tillitsverv eller til folkevalgte verv. De kan også nektes deltakelse på partiarrangementer. Men dette gjelder altså bare for nye saker.

Leirstein trakk seg i fjor fra alle tillitsverv i partiet etter påstander om at han hadde foreslått trekantsex med en femtenåring overfor et kvinnelig partimedlem. Han skal også ha sendt hardporno til en 14-åring som var medlem av partiet.

Leirstein avslo mandag å kommentere saken overfor Dagbladet.

- Ferdig sonet

Flere lokalledere i Østfold uttalte nylig at det ikke er noe i veien for en renominasjon av Leirstein til neste stortingsvalg. Selv har han uttalt til Moss Avis at han anser seg som ferdig sonet.

Jensen viste mandag til organisasjonsutvalgets leder for kommentarer. Tidligere har hun overfor Dagbladet uttalt at en eventuell renominasjon av Leirstein er opp til Østfold Frp og lokallagene der.

Uvesentlig

Knutsen var nestleder i Østfold FpU i 2014 og 2015. Hun er tidligere venn med Leirstein, men de to har i dag ingen kontakt. Hun er også helt ute av politikken.

VAR VENN: Maria Madeleine Knutsen var venn med Ulf Leirstein. Nå ber hun Frp-leder Siv Jensen sette ned foten for Leirstein. Foto: Hans Arne Vedlog
VAR VENN: Maria Madeleine Knutsen var venn med Ulf Leirstein. Nå ber hun Frp-leder Siv Jensen sette ned foten for Leirstein. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Knutsen er også kritisk til at Leirstein nylig ledet fylkesårsmøtet i Viken Frp - det nye lokallaget bestående av Østfold, Buskerud og Akershus.

Viken Frp ledes av Liv Thon Gustavsen fra Akershus. Hun har ingen mening om de nye reglene bør eller må få betydning for Leirstein:

- Denne saken berører ikke Viken. Om han skal gjenvelges, er opp til Østfold, sier Gustavsen til Dagbladet.

Det finnes ikke lenger noen fylkesleder i Østfold Frp, og nominasjonskomiteen vil først bli valgt på årsmøtet i Viken i januar neste år.

Ikke-sak for FpU

FpUs generalsekretær Tonje Lavik mener det er trygt å være med i FpU og viser blant annet til de nye retningslinjene som ble vedtatt i helga.

- Bør de nye retningslinjene få betydning for hvordan man vurderer Leirstein?

- Det er ikke opp til meg eller FpU å avgjøre. Frp nominerer sine kandidater, og FpU lokalt nominerer våre egne ungdomskandidater, sier Lavik.