Reiseråd i EU:

Strengere reiseråd for 40 områder

Flere områder har blitt mørkerøde, og Viken i Norge har nå blitt rødt.

MØRKERØDT: Fyrstedømmet Panonska Hrvatska, også kalt Nedre Pannonia, som ligger i den norlige delen av Kroatia, blir nå mørkerødt på smittekartet. Foto: Marcin jucha / Shutterstock / NTB
MØRKERØDT: Fyrstedømmet Panonska Hrvatska, også kalt Nedre Pannonia, som ligger i den norlige delen av Kroatia, blir nå mørkerødt på smittekartet. Foto: Marcin jucha / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det europeiske smittevernbyrået setter nå strengere reiseråd for 40 områder i EU.

ECDC bruker et fargesystem for å fortelle noe om hvor ille smittesituasjonen i et land er. Fargene er grønn, oransje, rød og mørkerød.

SISTE UTVIKLING: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier vi kan ha en utfordrende tid i vente dersom vi er uheldige. Reporter: Julie Tran. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Flere land i Europa har fremdeles strenge krav til innreisende som kommer fra områder med mye smitte.

Det nye smittekartet viser at flere områder har blitt mørkerøde, som betyr at det er et svært høyt smittetrykk der, i tillegg til krav om innreiseregistrering og test på grensen.

Disse områden har gått fra rødt til mørkerødt:

 • Bulgaria – Severozapaden.
 • Kroatia – Panonska Hrvatska.
 • Hellas – Kentriki Makedonia.

Flere grønne områder har gått til oransje. Grønne og oransje områder har ingen krav ved innreise (hverken karantene, reiseregistrering eller test).

Fra grønt til oransje:

 • Danmark – Midtjylland og Nordjylland.
 • Frankrike – Centre — Val de Loire, Bourgogne-Franche-Comté, Bretagne og Nouvelle-Aquitaine.
 • Hellas – Voreio Aigaio.
 • Italia – Friuli-Venezia Giulia.
 • Liechtenstein – Liechtenstein.
 • Norge – Rogaland.
 • Polen – Małopolskie, Wielkopolskie, Dolnośląskie, Kujawsko-pomorskie, Pomorskie, Łódzkie og Podkarpackie.
 • Spania – Región de Murcia.

Viken i Norge er blant områdene som nå har gått fra oransje til rødt.

Rødt område har samme krav som mørkerøde områder. Her er det krav om innreiseregistrering og test på grensen. Voksne må i innreisekarantene, som kan oppheves ved negativ PCR-test tatt tidligst tre døgn etter ankomst. Barn slipper karantene, men må også teste seg.

Disse har gått fra oransje til rødt:

 • Østerrike – Tirol.
 • Belgia – Vlaams Gewest.
 • Kypros – Kypros.
 • Tsjekkia – Jihozápad og Moravskoslezsko.
 • Danmark – Hovedstaden.
 • Hellas – Dytiki Ellada.
 • Ungarn – Nyugat-Dunántúl og Dél-Dunántúl.
 • Nederland – Friesland (NL), Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Zuid-Holland og Zeeland.
 • Norge – Viken.
 • Polen – Zachodniopomorskie og Mazowiecki regionalny.

Lav vaksinasjonsgrad

Mens de skandinaviske landene har fått god kontroll på coronapandemien, skyter smitten i været i mange europeiske land.

I mange land er vaksinasjonsgraden fortsatt lav, og den siste uken er det registrert en smitteøkning på sju prosent i Europa.

Mye av smitteøkningen er registrert i Øst-Europa, blant annet i Russland, Romania, Slovenia og Bulgaria, ifølge Financial Times.

Alle EU-land har nå vaksinert minst halvparten av befolkningen, med unntak av Romania og Bulgaria, ifølge avisen.

Det er ikke bare i Øst-Europa situasjonen som har forverret seg de siste ukene. I Belgia frykter regjeringen at landet er ved starten av en ny kraftig smittebølge.

I Nederland er også helsevesenet blitt satt under press i det siste. Smittetallene har nådd sitt høyeste nivå siden gjenåpningen i slutten av juli, skriver Reuters.

De fleste på sykehus med koronasmitte er ikke vaksinert, ifølge folkehelseinstituttet i landet.

Moskva innfører «lockdown»

I Russland, der vaksineskepsisen også er utbredt, er situasjonen minst like alvorlig. Så langt er bare 45 millioner russere, eller 32 prosent av befolkningen på 146 millioner, fullvaksinert.

Onsdag ble det registrert over 1000 coronarelaterte dødsfall, noe som er det høyeste siden starten av pandemien. Antall døde har økt nesten hver eneste dag de siste ukene.

Lokale myndigheter i Russlands hovedstad Moskva innfører nå lockdown fra og med torsdag 28. oktober. Det opplyser Moskva-ordfører Sergej Sobjanin i en uttalelse torsdag ettermiddag norsk tid, ifølge russiske BBC.

Nedstengingen i Moskva skal vare til og med 7. november. Kjøpesentre, museer, teatre, kinoer, dyreparker, idrettshaller og ulike typer salonger må holde stengt.

Smitterekord på New Zealand

Smitten har også økt i andre land som lenge har hatt svært strenge smittevernrestriksjoner. I New Zealand har det for første gang siden coronapandemien brøt ut, blitt registrert et tresifret antall smittede på ett døgn.

102 nye smittetilfeller ble registrert torsdag, opplyste visestatsminister Grant Robertson på en pressekonferanse.

Det tidligere høyeste antallet var 94 tilfeller, som ble registrert tirsdag og som til da var det høyeste døgntallet siden april 2020.

Torsdag pekte seg også ut som den hittil verste dagen for coronarelaterte sykehusinnleggelser, med 46 pasienter.

Landets største by har vært underlagt strenge restriksjoner siden ett enkelt smittetilfelle ble påvist 18. august. Siden har antallet steget til 2260 tilfeller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer