Strengere røykelov fra nyttår

Fra nyttår blir det bare tillatt å røyke ved inntil halvparten av bordene og sitteplassene på restauranter, i motsetning til to tredjedeler i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røykesonen skal være plassert slik at gjestene ikke må gå gjennom denne for å komme til røykeforbudssonen.

Det blir røykeforbud ved bardisken hvor det foregår kjøp, salg eller utlevering av mat eller drikke, med mindre det er gode utluftingsmuligheter bak disken.

Røykere som ikke overholder de nye forbudene etter først å ha fått en advarsel, kan regelrett kastes ut, skriver Aftenposten.

Røykeinspektører

Fra nyttår skal inspektører jevnlig måle nikotininnholdet i luften på utestedene, og maksimumsgrensen skal være 10 mikrogram nikotin per kubikkmeter luft.

De nye forskriftene gjelder ikke for konditorier, bakerier og kiosker hvor matservering ikke er hovedvirksomhet. I spiserom og kantiner på arbeidsplasser gjelder fremdeles tobakkskadeloven og kravet til heldekkende vegger mellom røykesonen og den røykfrie sonen.

Hoteller og andre overnattingssteder må ha minst halvparten røykfrie rom fra neste år, skriver Aftenposten.

Kostbart

2 milliarder kroner må norske restauranter og serveringssteder ut med dersom de skal oppfylle røykeforskriftene før nyttår.

Krav til luftkvaliteten gjør at hvert serveringssted må ut med mellom 250.000 og 500.000 kroner, viser en rapport som er utarbeidet av konsulentfirmaet OPAK.

(NTB)