MÅ SONE LENGER: Mikael Davud fikk skjerpet straff for terrorplanlegging i ankesaken. Tegning: MARCO VAGLIERI / AFP / NTB SCANPIX
MÅ SONE LENGER: Mikael Davud fikk skjerpet straff for terrorplanlegging i ankesaken. Tegning: MARCO VAGLIERI / AFP / NTB SCANPIXVis mer

Strengere straff for Mikael Davud i lagmannsretten

Men medtiltalte Shawan Bujak fikk lavere straff. Davud vil anke til Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borgarting lagmannsrett skjerper straffen for terrorplanlegging til åtte år for Mikael Davud, og senker den med et halvt år for Shawan Bujak.

Davud vil anke til Høyesterett.

De to er dømt for å ha planlagt terrorangrep på danske Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaard. Davud ble i Oslo tingrett dømt til sju års fengsel, men Borgarting lagmannsrett har satt straffen opp. Straffen på åtte års fengsel er imidlertid tre år lavere enn påtalemyndighetens påstand.

— Vi mener det er to hovedelementer som er feil i dommen: For det første har retten lagt terskelen for å bli dømt for terror for lavt. Vi mener ikke dette er oppfylt. Dessuten er straffeutmålingen for høy. Dette dreier seg om en planlegging med lite seriøsitet, og det var snakk om en liten bombe, sier Davuds forsvarer, Arild Humlen, til NTB.

Han varsler at saken vil bli anket til Høyesterett på disse to punktene. Bujaks forsvarer, Brynjar Meling, sier til NTB at de vil vurdere ankespørsmålet.

Bujak ble i tingretten dømt til tre og et halvt års fengsel, mens lagmannsretten har gitt ham en større fordel av å ha tilstått planene og trakk et halvt år fra staffen, som da endte på tre års fengsel. Påtalemyndigheten la her ned påstand om fem års fengsel.

Lagmannsretten fant, i motsetning til tingretten, også David Jakobsen skyldig etter terrorparagrafen. Fagdommerne satte imidlertid juryens kjennelse til side og opprettholdt den opprinnelige straffen på fire måneder for innkjøp av bombeingredienser.

(NTB)