Strengere våpenlov vedtatt

Nå kan politiet etter skriftlig forhåndsvarsel kontrollere hvordan våpen oppbevares i private hjem. Odelstinget vedtok i dag å gjøre våpenloven strengere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den overordnede målsettingen er å forebygge ulovlige handlinger og ulykker ved bruk av skytevåpen, sier justisminister Aud-Inger Aure (KrF).

Sammen med Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti sikret Kristelig Folkeparti flertall for at politiet kan kontrollere private hjem for å sikre at våpen og ammunisjon er oppbevart forskriftsmessig. Våpen og ammunisjon skal oppbevares nedlåst.

Frp, Høyre, Venstre og Senterpartiet stemte imot forslaget fordi partiene mener det er tvilsomt om slik kontroll kan forenes med Grunnlovens paragraf 102 om at husransakelser ikke må finne sted der det ikke er mistanke om kriminelle forhold.

- I hovedsak betyr endringene fortsatt strenge krav og vilkår til erverv av våpen, en skjerping av krav til oppbevaring, økt ansvar og kontrollmuligheter for politiet og strengere straffebestemmelser, sa nestleder i justiskomiteen, Vidar Bjørnstad (Ap).

(NTB)