Julefeiring og økonomi:

Strengt gavebudsjett: - Stakkars unge

Tobarnsmora har satt et strengt tak for gavebudsjettet til sine barn. Det skaper reaksjoner.

SPARER PENGER: I år har familien spart penger på bensin, strøm og gass. Nå som jula står for døra, vil de også spare penger på gavene. Foto: Jam Press
SPARER PENGER: I år har familien spart penger på bensin, strøm og gass. Nå som jula står for døra, vil de også spare penger på gavene. Foto: Jam Press Vis mer
Publisert

Jamie-Lee Birch (31) har gått viralt etter at hun avslørte gavebudsjettet for sine barn, Harper (6) og Kit (2).

Hun har nemlig bestemt seg for ikke å bruke mer enn 40 britiske pund per barn, tilsvarende 480 norske kroner etter dagens kurs.

Det skriver nyhetsbyrået Jam Press.

Streng leveregel

Jamie-Lee og hennes ektemann Austin Sutton-Jennings har en leveregel som på engelsk forkortes til «WNWR».

På norsk ville regelen ha blitt kalt «HTKL»: Det betyr at du kjøper noe du vil ha, noe du trenger, noe du kan kle deg i og noe du kan lese.

Da tobarnsmora delte sine tanker rundt julehandlingen på TikTok og viste fram gavene hun hadde kjøpt til seksåringen, tok det mildt sagt av.

Hittil er klippet sett av 3,6 millioner - og titusener har kommentert. Folk virker å være svært delt i synet på budsjettet.

- Jeg synes at dette er litt stramt, sier én.

- Jeg vil heller bruke masse penger på barna mine. Ikke så de blir bortskjemte, men jula kommer bare en gang i året. Jeg kommer ikke til å være så tilbakeholden, sier en annen.

- Stakkars unge!

En annen mener at mora heller kunne ha lagt til side en femtilapp i uka, og på den måten spart godt over 2000 kroner.

- Beklager, men jeg er materialistisk av meg. Selv om jeg elsker familien min og selve julefeiringen, ville jeg begynt å grine, skriver én.

- Herregud, stakkars unge, skriver en annen.

MAKS 480 KRONER: Innholdet under treet strekker seg ikke over 480 kroner for hver unge. Til sammen bruker Jamie-Lee litt under 1000 kroner på barna. Foto: Jam Press
MAKS 480 KRONER: Innholdet under treet strekker seg ikke over 480 kroner for hver unge. Til sammen bruker Jamie-Lee litt under 1000 kroner på barna. Foto: Jam Press Vis mer

Andre synes at Jamie-Lees budsjett er ganske så fornuftig.

- Mine barn er veldig like, og vi prøver alltid å kjøpe brukt når vi kan, skriver en av dem.

- Jeg støtter deg hundre prosent. Jeg har nettopp fått ei lita jente, og jeg kommer til å gjøre akkurat det samme som deg, skriver en annen.

En tredje skriver at hun elsker konseptet.

- Jeg blir skikkelig dårlig av at julefeiringen tar fullstendig av. Du kan potensielt sette deg selv i dyp gjeld for gaver som ungene aldri vil huske.

- Føltes fornuftig

For den lille familien har det nye julebudsjettet vært en suksess.

- Vi ville se hva vi greide å bruke på hvert barn i år, uten å ta opp gjeld. Da endte vi på 480 kroner, sier Jamie-Lee ifølge Jam Press.

Hun understreker at de har brukt mer penger tidligere, og hun regner med at de kommer til å bruke mer seinere.

- Men i år føltes dette budsjettet fornuftig for oss. Det er noe vi kan greie.

JULEGAVER: Tolletaten kan ta fra deg gavene dersom de ikke holder seg innenfor regelverket. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Jamie-Lee forteller at hun kom over WNWR-trikset for noen år siden, lenge før hun og Austin fikk barn. Hun likte tanken på det.

- Det sørger også for at barna får et godt utvalg av gaver som de setter pris på. Vi har gjort dette helt siden dattera mi ble født, og jeg prøver å gjøre det samme til burdager også, sier hun.

- Mer enn gaver

Tobarnsmora holder fast på regelen om ikke å bruke mer enn 480 kroner. Unntaket er om hun finner noe hun tror ungene virkelig vil like - men da strekker hun seg ikke lenger enn maks 120 kroner over budsjett.

Jamie-Lee har fått med seg kritikken på TikTok. Hun synes det er trist, ikke bare for seg selv, men for andre som ikke har råd til å bruke masse penger akkurat denne jula.

- Kritikken går ikke inn på meg, for jeg kan si med hundre prosents sikkerhet at mine barn kommer til å få en flott og magisk julefeiring. Jula er så mye mer enn bare gaver, sier hun, og utdyper:

- I desember gjør vi så mye fint sammen som en familie. Når selve julemorgenen kommer tviler jeg ikke et sekund på at de kommer til å ha det fantastisk, og jeg tror ikke de vil merke at julegavene deres ble kjøpt på budsjett.

Sparer året rundt

Hun sier at familien er flinke til å spare penger året rundt, og at de fleste klærne enten er arvet fra andre eller kjøpt brukt.

- Vi er fornuftige når det kommer til bensinbruk, strøm og gass. Som de fleste andre prøver vi å ta små grep for å spare penger.

Til dem som kommer med hatefulle eller ondskapsfulle kommentarer, har Jamie-Lee en klar beskjed:

- Har du ikke noe pent å si, trenger du ikke si noe i det hele tatt. Bare rull videre!

Hvis du lurer på hva slags gaver tobarnsmora har kjøpt til eldstedattera, så avslører hun det også. Som en «gave hun vil ha» har Jamie-Lee kjøpt en karaokemaskin og et pyntesett til datteras rom.

Som en «gave hun trenger», har Jamie kjøpt et par sokker og underbukser. Som en «gave hun kan kle seg i» har Jamie kjøpt en pyjamas og en brukt kjole. Som en «gave å lese» har Jamie kjøpt ei bok med Lego-spill og aktiviteter, og en klistremerkebok med feer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer