Streptokokk-alarm: 18 døde

Dødsbakterien streptokokk A herjer som aldri før i Norge. Til nå har den tatt livet av 18 mennesker. Verst er det i de sentrale østlandsområder. Statens institutt for folkehelse frykter at antall døde vil skyte i været i månedene fram mot jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nå slår de full alarm, og oppfordrer folk til å være oppmerksomme på eventuelle symptomer.

- Vi har aldri opplevd maken til økning. I løpet av årets åtte første måneder har hele 199 personer på landsbasis blitt rammet av alvorlig sykdom forårsaket av dødsbakterien. Hele 18 av dem er døde, og alt tyder på at 1998 vil bli et historisk toppår. Verst er det i Akershus og Oslo. Nå frykter vi den kuldeperioden vi står overfor. Antallet tilfeller av dødsbakterien vil garantert skyte i været i tida fram mot jul, sier overlege Viggo Hasseltvedt ved folkehelsa.

I tillegg til dødsfallene kommer en rekke amputeringer og andre lidelser som følge av sykdommen.

Sinte bakterier

Infeksjonsmedisiner og overlege ved Bærum sykehus, Aira Buscher, har fulgt utviklingen nøye. Hun tror økningen skyldes at folk er mindre motstandsdyktige nå enn tidligere.

- Når det dukker opp en bakterie i et område hvor det har vært lite bakterier fra før, har folk mindre motstandskraft mot denne type streptokokker. Dessuten virker det som om det er en hissigere streptokokktype som herjer i området nå. Ved Bærum sykehus er fire personer døde så langt i år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer