Streptokokk-alarm: 18 døde

Dødsbakterien streptokokk A herjer som aldri før i Norge. Til nå har den tatt livet av 18 mennesker. Verst er det i de sentrale østlandsområder. Statens institutt for folkehelse frykter at antall døde vil skyte i været i månedene fram mot jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå slår de full alarm, og oppfordrer folk til å være oppmerksomme på eventuelle symptomer.

- Vi har aldri opplevd maken til økning. I løpet av årets åtte første måneder har hele 199 personer på landsbasis blitt rammet av alvorlig sykdom forårsaket av dødsbakterien. Hele 18 av dem er døde, og alt tyder på at 1998 vil bli et historisk toppår. Verst er det i Akershus og Oslo. Nå frykter vi den kuldeperioden vi står overfor. Antallet tilfeller av dødsbakterien vil garantert skyte i været i tida fram mot jul, sier overlege Viggo Hasseltvedt ved folkehelsa.

I tillegg til dødsfallene kommer en rekke amputeringer og andre lidelser som følge av sykdommen.

Sinte bakterier

Infeksjonsmedisiner og overlege ved Bærum sykehus, Aira Buscher, har fulgt utviklingen nøye. Hun tror økningen skyldes at folk er mindre motstandsdyktige nå enn tidligere.

- Når det dukker opp en bakterie i et område hvor det har vært lite bakterier fra før, har folk mindre motstandskraft mot denne type streptokokker. Dessuten virker det som om det er en hissigere streptokokktype som herjer i området nå. Ved Bærum sykehus er fire personer døde så langt i år.

Eldre mennesker er mest utsatte for streptokokkinfeksjoner.
- Alle fire som døde er over 60 år.

Mennesker i alderen 20-40 år er oftest rammet, men på grunn av en bedre allmenntilstand takler de sykdommen bedre, sier Buscher.

Verdenstoppen

Norge har siden 1987 ligget på verdenstoppen når det gjelder hyppigheten av streptokokk-angrep. Sverige og Danmark er også hardt rammet, men lokale immunitetsforhold er avgjørende for hvor kraftig dødsbakterien rammer enkeltmennesker. Helseforskere har prøvd å finne en vaksine mot streptokokkene, men det har vist seg umulig.

- Det ser ikke ut til at noen klarer å finne den rette formelen. Likevel er det viktig å understreke at denne bakterien i motsetning til mange andre ikke er resistent mot penicillin. Derfor må alle som blir syke komme seg til lege så fort som mulig, sier Viggo Hasseltvedt ved Folkehelsa.

I 1997 ble det registrert 163 alvorlige tilfeller av sykdom forårsaket av streptokokkA. 20 av dem mistet livet. Tallet på døde i 1998 forventes å bli langt høyere.