Stress dobler risikoen for dette

Forskerne har dokumentert klar sammenheng.

KLAR SAMMENHENG: En vitenskapelig gjennomgang av forskningslitteratur avslører at stress mer enn dobler risikoen for forkjølelse og influensa.
Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
KLAR SAMMENHENG: En vitenskapelig gjennomgang av forskningslitteratur avslører at stress mer enn dobler risikoen for forkjølelse og influensa. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet): Stress svekker immunforsvaret og kan dermed gjøre deg forkjølet, melder Forskning.no. Det avslører en ny gjennomgang av vitenskapelig litteratur som professor Bobby Zachariae fra Århus universitetssykehus har foretatt sammen en forsker fra University of Pittsburgh.

- Doblet risiko — Stressede personer har mer enn dobbelt så høy risiko for å bli forkjølet eller rammet av influensa sammenlignet med ikke-stressede personer, konkluderer Zachariae etter å ha gjennomgått alle eksisterende undersøkelser av årsakssammenhengen mellom stress, forkjølelse og influensa.

Resultatene er nylig offentliggjort i tidsskriftet Psychosomatic Medicine og er den første samlede undersøkelsen av sitt slag på 19 år.

Forskerne har vurdert påliteligheten av eksisterende undersøkelser av stress og luftveisinfeksjoner. Undersøkelser med for få forsøkspersoner, og hvor årsakssammenhengen ikke er tilstrekkelig dokumentert, ble derfor utelukket.

— Litt mindre enn halvparten av undersøkelsene finner en sammenheng mellom forkjølelse og stress, mens litt over halvparten finner ikke en sammenheng, sier Zachariae, ifølge Videnskab.dk.

Metaanalyse Forskerne foretok en såkalt metaanalyse, hvor de regnet på de dataene som undersøkelsene bygget på. Statistikken viser at det er en sammenheng mellom stress og forkjølelse.

Forskere kan ha problemer med å få offentliggjort resultater med et negativt resultat, derfor kan det ligge massevis av upubliserte negative undersøkelser rundt omkring i skrivebordsskuffene — et fenomen som forskerne kaller «publication bias», skriver Forskning.no.

Men ifølge Zachariae må det eksistere cirka 800 slike undersøkelser før det kan motbevises at stress fører til forkjølelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer