Stress dobler risikoen for dette

Forskerne har dokumentert klar sammenheng.

KLAR SAMMENHENG: En vitenskapelig gjennomgang av forskningslitteratur avslører at stress mer enn dobler risikoen for forkjølelse og influensa.
Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
KLAR SAMMENHENG: En vitenskapelig gjennomgang av forskningslitteratur avslører at stress mer enn dobler risikoen for forkjølelse og influensa. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Stress svekker immunforsvaret og kan dermed gjøre deg forkjølet, melder Forskning.no. Det avslører en ny gjennomgang av vitenskapelig litteratur som professor Bobby Zachariae fra Århus universitetssykehus har foretatt sammen en forsker fra University of Pittsburgh.

- Doblet risiko — Stressede personer har mer enn dobbelt så høy risiko for å bli forkjølet eller rammet av influensa sammenlignet med ikke-stressede personer, konkluderer Zachariae etter å ha gjennomgått alle eksisterende undersøkelser av årsakssammenhengen mellom stress, forkjølelse og influensa.

Resultatene er nylig offentliggjort i tidsskriftet Psychosomatic Medicine og er den første samlede undersøkelsen av sitt slag på 19 år.

Forskerne har vurdert påliteligheten av eksisterende undersøkelser av stress og luftveisinfeksjoner. Undersøkelser med for få forsøkspersoner, og hvor årsakssammenhengen ikke er tilstrekkelig dokumentert, ble derfor utelukket.

— Litt mindre enn halvparten av undersøkelsene finner en sammenheng mellom forkjølelse og stress, mens litt over halvparten finner ikke en sammenheng, sier Zachariae, ifølge Videnskab.dk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.