FURUSET (Dagbladet): - Opplever du mestring i en stresset situasjon, så er det en viktig lærdom i alle livets faser. Jeg er veldig imponert over arbeidet McDonald's gjør med å få ungdom inn i jobb og gi dem erfaring, sier Høyre-leder Erna Solberg.
Hun har nettopp sendt nestlederen sin Henrik Asheim ut på kjøkkenet for å la ham oppleve litt mestring i hverdagen.
Henrik klarer både å ta imot Ernas bestilling og enda mer imponerende lage en Homestyle BBQ Cheeseburger.
- Jeg tror BBQ-burgeren er den vanskeligste å lage, humrer Erna mens Henrik flipper burgere.
Men Henrik, som har tidligere arbeidserfaring fra klesbutikk, klarer biffen og serverer sjefen burger.
- Det er først nå jeg virkelig føler mestring. Tenk litt på det, Erna! gliser Henrik når han bordserverer den tidligere statsministeren.

Positivt stress
Høyre har landsmøte i helga og Erna Solberg og Henrik Asheim vil snakke om hvor viktig det er at ungdom - og Henrik (39) - får oppleve arbeidslivet med alt det innebærer.
McDonald's er en stor arbeidsgiver for ungdom, men møtte sterk kritikk for sin siste kampanje der de reklamerer med et stressende arbeidsmiljø. De får imidlertid støtte fra Erna.
- Stress er et veldig negativt ord hos mange, men det finnes positiv stress også der man får en mental belønning når man lykkes, sier Erna, mens Henrik nikker ivrig etter sin ferske erfaring fra kjøkkenet.
- Jeg tror det er viktig for unge å lære hva arbeidslivet innebærer. Det handler om at det er pinlig å komme for seint, at man har en forpliktelse til å levere og at man opplever fellesskap - også i hektiske stunder. Det bygger selvfølelse som ofte er mye viktigere enn hva de kan i utgangspunktet, fortsetter Høyre-lederen.
Redder sjeler
McDonald's slagord er «Kom som du er, enten som gjest eller ansatt». Siden 2020 har de samarbeidet med Ap-styrte Oslo kommune om å få flere unge ut i jobb - og også styrke integreringsarbeidet - gjennom «Sommerjobb for ungdommer».
Restaurantsjef Nisar Ahmed er født og oppvokst på Romsås og begynte på McDonald's som 16-åring. Et drøyt år seinere fikk han sin første lederjobb i restauranten.

Stor oversikt: Bilene, lønna og luksusen
Han lover samtlige som han har inne på sommerjobb fast jobb - hvis de står på og jobber.
- Av de 16 første som var inne i restauranten her fikk alle tilbud om jobb. 13 av dem takket ja, sier Ahmed, som nå er 41 år og har flere utenlandsopphold bak seg i McDonald's-systemet for å lære mer.
Engasjementet lyser av Ahmed når han snakker om verdien av å gi unge erfaring og å stille krav.
- Jeg har også fått inn ungdom «rett fra gata» som kanskje har gjort noen dumme ting. Da opplever vi at vi har reddet en sjel. De får en jobb her de enten kan beholde eller ta med seg erfaringen videre, sier restaurantsjefen.

- Jeg har også hatt samarbeid med barnevernet om ungdom som sliter med å gå på skolen. Her får de tett oppfølging og lønn hvis de gjør pliktene sine. Vi har også samarbeid med asylmottak og gir folk språkpraksis, det er bedre å lære språk sammen med andre enn å sitte alene, sier Ahmed.
Kamp mot utenforskap
Tomas (21) kommer bort og setter seg og vil gjerne fortelle om erfaringene fra sommerjobben i fjor.
- Jeg jobber tre dager i uka ved siden av å studere pedagogikk på universitetet. Det er en veldig god følelse når man opplever å ha kontroll selv om det kan være hektisk. I begynnelsen var det mye å lære og litt stress, sier Tomas og smiler.
Henrik Asheim bifaller.
- Unge vil jobbe mer, men mangler ofte nettverk som gjør det mulig å komme seg inn i arbeidslivet. Skal vi lykkes med å gi flere unge jobb, trenger vi flere arbeidsgivere som McDonald's som stiller opp og gir folk en sjanse, sier Asheim, som når han ikke flipper burgere sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.
Høyre-nestlederen lar seg imponere over hvordan McDonald's jobber med å inkludere i arbeidslivet.
- Jobb er mye mer enn lønn, det er et alternativ til utenforskap. Mangfold i arbeidsstokken er bra også for bedriftene. De får testet ut ny arbeidskraft og får inn personer som ønsker å vise seg fram.