Stress er verre for hjertet enn røyking og overvekt

Er du i faresonen for å få hjerteinfarkt? Stress for all del ned.

HJERTETRØBBEL: Stressnivået ditt er en bedre måte å forutse hjerteinfarkt på enn alle andre kjente risikofaktorer. Illustrasjonsfoto: Scanpix
HJERTETRØBBEL: Stressnivået ditt er en bedre måte å forutse hjerteinfarkt på enn alle andre kjente risikofaktorer. Illustrasjonsfoto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Hver gang du stresser skiller kroppen din ut stresshormonet kortisol. Hormonet gir deg en liten energiboost, øker hukommelsen, styrker immunforsvaret og hever smerteterskelen.

Mange gode ting, med andre ord. Men høye kortisolnivåer over tid er skadelig for kroppen - noe leger har vært klar over i lang tid.

Måler stress i håret Nå har forskere klart å finne en metode for å måle kortisolnivåer over tid. Tidligere brukte man spytt- og urinprøver til å måle stressnivået, men israelske og kanadiske forskere fant ut at kortisol skilles ut i hårveksten.

Man kan dermed måle stressnivået over en lengre periode, i motsetning til resultatene man får ved analyse av kroppsvæsker.

- Intuitivt vet vi at stress ikke er bra, men det er vanskelig å måle. Men når vi vet at håret vokser omlag én centimeter i måneden, kan man ta seks centimeter med hår og ha stressnivået for det siste halve året, sier Gideon Koren ved universitetet i Vest-Ontario i Canada til Medicalnewstoday.

Forskerne satte dermed i gang et forsøk på å finne sammenhengen mellom kortisolnivåer og hjerteinfarkt.

56 menn som ble innlagt på et sykehus i Kfar-Saba nord for Tel-Aviv i Israel for hjerteinfarkt fikk målt stressnivået de siste tre månedene før infarktet. I kontrollgruppa var det også 56 menn som ble innlagt på sykehuset, men for andre lidelser.

Kan bedre forutse hjerteinfarkt Resultatet viser at mennene med hjerteinfark hadde et vesentlig høyere nivå av kortisol i håret enn kontrollgruppa (30 prosent).

Hjerteinfarktpasientene og kontrollgruppa hadde like risikofaktorer for infarkt, som røyking og nær familie med hjerteproblemer. Infarktpasientene hadde imidlertid større kolesterolproblemer.

Etter å ha regnet på alle kjente risikofaktorer, kom forskerne fram til at stress kom ut som den beste måten å forutse hjerteinfarkt. Mye stress er altså en bedre markør for å forutse hjerteinfarkt enn røyking, overvekt og familiehistorie.

- Stress er en viktig faktor som påvirker mange områder i livet. Studien vil ha innvirkning på forskning og behandling, siden man kan kontrollere stressnivået ved å endre livsstil og gjennom terapi, sier Koren.

Det er altså mange gode grunner til å stresse ned, særlig ille er det kanskje heller ikke. Av aktiviteter som nevnes for å senke stressnivået i kroppen er yoga, meditasjon, lytte til musikk, trening og sex.

IKKE SLIK: Får du ikke colaen du har betalt for, slapp av. Illustrasjonsfoto: Scanpix
IKKE SLIK: Får du ikke colaen du har betalt for, slapp av. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer