- Stress, hva er det?

OECDs representanter kritiserer nordmenn for å være for mye syke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi har sett en utrolig kraftig vekst i sykdom og uførhet i Norge de siste årene, sier OECDs representant Val Koromzay.

- Og det dreier seg om vag sykdom. Mye stress-relatert. Stress, hva er det? I Norge har dere et mye større antall sykmeldte med slike sykdommer enn ellers i Europa, sier han. 

-  Norge er det medlemslandet som har lavest antall arbeidstimer, og det er særlig på grunn av det høye sykefraværet. Gjennomsnittlig arbeider nordmenn kun 36 uker i året.

Han vil ikke gå så langt som å si at det handler om trygdesvindel, men han mener det norske systemet er for lite kritisk. Det er også alt for mange langtidssykmeldte, mener Koromzay.

- Og det utarter seg ofte som en bjørnetjeneste. De aller fleste trives jo best i arbeid, sier han.

I OECDs (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) rapport om norsk økonomi går det fram at de mener forbruket i offentlig sektor er altfor høyt, og at det er på tide å stramme inn på landets trygdeordning. Det enkelte beløp bør reduseres, og kriteriene for utbetaling bør ifølge organisasjonen bli strammere.

Enig, men uenig

-  Dette er et høyst relevant og viktig innlegg i den norske debatten, sier Halvorsen om den nye rapporten. Hun åpnet dagens pressekonferanse.

KRITISKE: OECD mener forbruket i offentlig sektor er altfor høyt. De frykter en overoppheting av økonomien. Foto: SCANPIX
KRITISKE: OECD mener forbruket i offentlig sektor er altfor høyt. De frykter en overoppheting av økonomien. Foto: SCANPIX Vis mer

Halvorsen takker Koromzay og Alexandra Bibbee fra OECD, og sier departementet setter stor pris på å få vurdering utenfra. Men på spørsmål om hun tror rapporten vil føre til endringer i regjeringens politikk, svarer hun nei.

- OECD understreker de samme problemstillingene som regjeringen er opptatt av, men flere av anbefalingene betyr endringer som ikke samsvarer med regjeringens politikk, sier hun, og legger fram statlig eierskap som et eksempel.

- Det er regjeringens politiske svar på utfordringer fremlagt av OECD, men er ikke på linje med deres løsninger.

OECD etterlyser mer privatisering og økt konkurranse for å få bukt med utfordringene landet står overfor.

- Dere er et land med svært høy andel av innbyggere med høyere utdanning. Likevel er dere blant de dårligste på innovasjon, sier Bibbee.

- Økt privatisering vil gi nødvendig stimulering for å endre dette, sier hun.

Oljepenger

Når det gjelder bruken av oljepenger er OECD og Halvorsen mer på linje. De understreker begge nødvendigheten av en forsvarlig forvaltning av oljeformuen, og mener bruken av oljeinntektene bør holde seg til rundt fire prosent av avkastningen.

Likevel skulle Koromzay helst sett at forbruket krøp under firetallet.

- Men jeg har forståelse for at denne regjeringa gikk til valg med løfte om en styrking av offentlig sektor, sier han.

Forståelse har han derimot ikke for de norske forbrukernes forvaltning av sin private økonomi.

- Nei, jeg mener, jeg forstår meg virkelig ikke på nordmenn. Her har dere ei rente som ligger på bunn-nivå, også binder ikke folk den. Det er som om dere tror at dagens nivå er permanent. De med store lån kommer til å gå på en smell når renta fyker i været, sier han.

- Norges bank har jo gitt dere et skikkelig hint også, de har jo sagt at de skal sette opp renta. Markedet tror kanskje ikke på det, men det gjør jeg.