KOLONNEKJØRING: Sterk vind og snøføyke gjorde at vegvesenet valgte å ha kolonnekjøring på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet. Det var over 3 timer ventetid på stedet grunnet at vinden har tatt seg kraftig opp. Foto: SCANPIX
KOLONNEKJØRING: Sterk vind og snøføyke gjorde at vegvesenet valgte å ha kolonnekjøring på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet. Det var over 3 timer ventetid på stedet grunnet at vinden har tatt seg kraftig opp. Foto: SCANPIXVis mer

Stress ned i juletrafikken

Du vinner bare ett minutt per mil ved å øke farten fra 70 km/t til 80 km/t.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Her finner du værmeldingen for ditt hjemsted

BERGEN (Dagbladet): - Høy fart og forbikjøringer som skaper farlige situasjoner, er en gjenganger i jule- og nyttårstrafikken. De fleste ulykkene er utforkjøringsulykker.

Forbikjøringer er også noe som ofte skaper kluss i trafikken, ofte i form av påkjøring bakfra eller utforkjøring.

Sjekk oppdaterte veimeldinger her

Mange kjører på veier de ikke er vant til å kjøre. Da blir forbikjøringer ekstra farlig. I tillegg skaper forbikjøringer i tett trafikk mange farlige situasjoner, sier Finn Harald Amundsen i Statens vegvesen.

- Været som har herjet i fjellet på Vestlandet de siste dagene, vil roe seg ned. Det bør ikke bli store problemer med fjellovergangene, sier meteorolog Beathe Tveita i Storm.

Stengte fjelloverganger
Flere fjelloverganger var stengt i går. I dag tidlig kom gladnyheten om at de fleste overgangene var kjørbare igjen.

Bilistene må imidlertid være klar over at noen fjelloverganger vil være stengt i jule- og nyttårshelga. Vegtrafikksentralen melder at E6 Saltfjellet og E10 Bjørnfjell i Nordland og Hardangervidda i Hordaland vil være stengt. Andre fjelloverganger har vanlig nattestengning ved jul og nyttår.

- Vi regner med at det vil bli vanskelige kjøreforhold i kyst- og fjordområdene i Troms og Vest-Finnmark ved innledningen til jul, sier vaktoperatør Haakon Stokkenes ved Vegtrafikksentralen.

• Les mer om vær og føre på fjellovergangene hos Statens Vegvesen.

- Det ligger et høytrykk over De britiske øyer som kommer mot Vestlandet og gir roligere vindforhold hele julehelga og mellom jul og nyttår i hele Sør-Norge. Det kan bli noe snø i indre strøk på Vestlandet og regn i ytre strøk natt til julaften. Det kan også bli noe snø i nordlige deler av Østlandet, men det vil også kunne bli noe sol i hele Sør-Norge på julaften. I Trøndelag, Nordland og Troms vil det bli noe snø og på julaften, mens Finnmark får oppholdsvær, sier meteorolog Beathe Tveita.

Mye trafikk 1. januar
I forbindelse med nyttår kommer trolig den største trafikken søndag 1. januar. På grunn av måten helligdagene fordeler seg, forventes det at trafikken i stor grad fordeler seg på flere dager enn vanlig. Men likevel er det god grunn til å være forberedt og oppmerksom, sier Amundsen i Statens vegvesen.

Mange biler er fulle og tungt lastet med gaver og skiutstyr, noe som sammen med vinterføre og for høy fart gir dårligere kontroll på bilen. I tillegg er mange stresset og har dårlig tid.

• Her finner du værmeldingen for ditt hjemsted