Stress og depresjon øker faren for slag

Stress og depresjon øker faren for slag blant menn. Mannfolk som sliter med slike problemer, løper tre ganger så høy risiko for å bli rammet av slag enn andre menn, sier britiske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bildet er likevel ikke helsvart for de stressede: Slag som utløses av sterk angst eller tretthet, ender ikke særlig oftere med døden enn slag som blir utløst av andre årsaker, mener Margaret May og hennes kolleger ved universitetet i Bristol i Vest-England.

De har studert en gruppe på 2.124 menn i alderen mellom 49 og 64 år, som alle bor i den sørlige delen av Wales og som ble fulgt opp gjennom en periode på 14 år. Studien er offentliggjort i nyeste nummer av det amerikanske fagbladet Stroke.

«Stemmer»

- Dette er en av de hittil største og best utformede studier som påviser en forbindelse mellom depresjon og dødelighet, sier professor Robert Carney ved Washington University School of Medicine i St. Louis i delstaten Missouri. Carney sier til nyhetsbyrået at resultatene i studien stemmer bra med hans egne forskningsresultater.

Han tror det kan være flere forklaringer på sammenhengen mellom angst, stress og slag.

-Deprimerte mennesker slurver ofte med å ta medisinene si ne, som for eksempel tabletter mot høyt blodtrykk, og dermed øker de selv risikoen for at de skal bli utsatt for slag, sier Carney til nyhetsbyrået Reuters.

- Depresjon og andre former for nedstemthet blir ofte satt i sammenheng med såkalte stresshormoner. Disse kan være temmelig farlig for blodkarene i hjerte- og hjernesystemet, og blant annet føre til økt blodtrykk i årene som fører blod til hjernen, forklarer han.

Slurv?

Han mener den nye studien også kan leses som en klar advarsel til leger om at de må gjøre mer for å beskytte sine pasienter mot mentale problemer. -Pasientene bør sjekkes grundig, for å finne ut om de er deprimerte eller uvanlig sterkt stressede, sier professor Carney, som tror travle leger ofte slurver med denne delen av pasientundersøkelsen.

Slag er den tredje hyppigste dødsårsaken i USA, etter hjertesykdom og kreft. Ifølge den amerikanske hjerteforeningen AHA blir det hvert år registrert rundt 600.000 slagtilfelle i USA, og 167.000 av pasientene dø r som følge av slaget.

Depresjon øker ikke bare faren for slag blant eldre mennesker, den fører også til økt risiko for at de eldre tar sine egne liv. I Tyskland er mer enn en firedel av alle selvmordsofre mennesker på 65 år eller mer, påpeker det tyske selskap for forebygging av selvmord DGS.

(NTB-Reuters-DPA)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer