Stress satte ned Christoffers mors IQ

Psykolog Antony Laurie undersøkte moren på vegne av barnevernet.

VITNET I RETTEN:  Psykolog Antony Laurie brukte rundt tre timer på å tester og samtaler med den tiltalte moren for å kartlegge hennes IQ. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VITNET I RETTEN: Psykolog Antony Laurie brukte rundt tre timer på å tester og samtaler med den tiltalte moren for å kartlegge hennes IQ. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG TINGRETT (Dagbladet): Saken mot Christoffer Gjerstad Kihles mor er inne i sin åttende dag i Tønsberg tingrett. Moren står tiltalt for medvirkning til at gutten døde av omfattende skader 2. februar 2005.

Uker før rettsaken startet ble hun fratatt sine to andre barn, som hun har fått med den voldsdømte stefaren til Christoffer, som ble dømt til åtte år fengsel for mishandling av gutten. 

Svakt arbeidsminne I dag vitnet psykolog Antony Laurie, som utførte IQ-tester på vegne av barnevernet på den tiltalte moren. Barnevernet konkluderte til slutt med omsorgssvikt. 

- Sjøl om vi regner med at IQ-en er stabil over livet, er den ikke alltid det. Jeg kan bare gi svarene fra da jeg utførte testen. 

Psykologens rapport var ferdig 1. august i fjor. Han brukte rundt tre timer på samtalene og testene, og kom fram til hun mest trolig hadde vanskeligheter med å ta med seg kunnskap inn i nye situasjoner. 

- Hun har opplevd en høy grad av stress siden Christoffer døde, og arbeidsminnet, knyttet til korttidshukommelsen, er veldig sårbar for stress og kan lett bli overbelastet. Hun scorer svakest på arbeidsminne-kapasitet, forklarte psykologen i retten.

Viktig for oppfattelse Tiltaltes forsvarer, Thomas Randby, forklarte at han mener morens IQ og oppfattelsesevne er viktig i forhold til om hun forsto om hva som skjedde rundt henne i tiden før Christoffer døde. 

FRATATT BARNA:  Christoffer Gjerstad Kihle (8) døde av voldsskader som stefaren soner en åtte år lang dom for. Her er stefaren sammen med Christoffers mor.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FRATATT BARNA: Christoffer Gjerstad Kihle (8) døde av voldsskader som stefaren soner en åtte år lang dom for. Her er stefaren sammen med Christoffers mor. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Tiltaltes far, Gunnar Geir Gjerstad, har tidligere fortalt at han ikke har snakket med datteren på sju år. 

- Å miste et barn er forbundet med stress. Hun har også vært isolert med egen familie. Hun har bekreftet at hun har vært stresset i samtaler med meg. 

Morens IQ har også blitt kartlagt tidligere, og psykolog Laurie forklarte at hans test samsvarte med den tidligere testen. Han mente hun hadde en IQ på 85.  

Sliter psykisk Den biologiske faren til Christoffer var det første vitnet i saken som startet forrige mandag. Han brøt sammen i retten under sin forklaring, og forteller om en glad gutt som ble mer innelukket og sint. Han hadde sønnen annenhver helg frem til 2004. 

Den biologiske farens sosionom vitnet over telefon i dag. Hun fortalte at faren er deprimert, og at dette har direkte sammenheng med sønnens død. 

MISHANDLET AV STEFAR: Christoffer Gjerstad Kihle (8) ble funnet død i sin egen seng med papir i munn og nese. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MISHANDLET AV STEFAR: Christoffer Gjerstad Kihle (8) ble funnet død i sin egen seng med papir i munn og nese. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Han sliter med å få fotfeste i hverdagen, sa sosionomen.