Stress, vekttap og hjerteinfarkt

NEW YORK (Dagbladet): Veien til Det hvite hus er lang og kronglete. Både Al Gore og George W. Bush vakler videre uten å vite når kappløpet kan være over. Det vet ingen andre heller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

George W. Bush er blitt tynnere og blekere. Al Gore er stadig hyperaktivt joggende i Washington. Republikanernes visepresidentkandidat Dick Cheney har hatt et hjerteinfarkt, og George W. Bush far, ekspresident George Bush, spiser titralac for å redusere et kraftig overskudd på magesyre.

Presset og usikkerheten i valgkaoset har satt synlige spor hos både presidentkandidatene og deres nærmeste. Begge forsøker å framstå som vinnere, selvsikre og uberørte. Men George W. Bush blir stadig stivere og mer sammenbitt foran tv-kameraene. Al Gore hevder at han takler stresset fint, og «sover som et barn hver natt».

TØV, SIER PSYKOLOGENE, og hevder at ingen normale mennesker sover godt hver natt i en slik stress-situasjon.

Og spørsmålet alle nå stiller, er: Nå er vel en avklaring like rundt hjørnet? Svaret er: Overhodet ikke.

Neste spørsmål er: Kommer USAs høyesterett snart med en kjennelse som vil gi svar på hvem som blir USAs neste president?

Svaret er ganske enkelt: Nei.

Det de føderale høyesterettsdommerne skal svare på, er om Floridas høyesterett handlet i strid med grunnloven da de bestemte at håndtellingen av stemmer kunne fortsette etter 14. november.

DET BETYR AT UANSETT hva høyesterett kommer fram til, kan flere av de pågående, eller kommende, rettssaker i Florida bli mer avgjørende enn høyesteretts oppfatning av om håndtellingen var grunnlovsstridig eller ikke.

Her er de viktigste rettssakene, og fristene, som på en eller annen måte til slutt kan avgjøre hvem som blir USAs neste president:

I dag eller i morgen: USAs høyesteretts kjennelse om håndtellingen blir offentliggjort.

I dag eller i morgen: Dommeren i Leon County avsier kjennelse i saken demokratene har reist for håndtelling av i overkant av 14000 stemmer fra fylkene Miami-Dade og Palm Beach.

I morgen: Ankedomstolen i Atlanta skal behandle et krav fra republikanerne om at håndtellingen i fylkene Palm Beach, Volusia, Miami-Dade og Broward blir kjent grunnlovsstridig.

Onsdag: Delstatsforsamlingen i Florida trer sammen i et ekstraordinært møte i et forsøk på å velge Floridas 25 valgmenn for Bush. Hvis de gjør det, kan Al Gore bestride valget i retten, og få oppnevnt en rivaliserende gruppe valgmenn.

Onsdag: Retten i Seminole County starter behandlingen av spørsmålet om republikansk valgfusk med forhåndsstemmer. Et liknende søksmål er reist i Martin County, og får demokratene medhold i at behandlingen av forhåndsstemmene var kvalifisert valgfusk, kan Bush miste rundt 7500 Florida-stemmer.

12. desember: Siste frist for Florida til å legge fram et endelig valgresultat og godkjenne valgmennene.

18. desember: Valgmannskollegiet møtes for å gi sine stemmer til den av kandidatene som fikk flest stemmer i deres stat.

6. januar: Valgmannskollegiet legger fram resultatet for presidenten i Senatet, som på det tidspunkt vil være Al Gore. Deretter skal en samlet Kongress telle valgmannsstemmene og peke ut presidenten. Hvis Florida har sendt to rivaliserende grupper valgmenn til valgmannskollegiet, må Senatet og Representantenes hus bestemme hvilken av valgmannsgruppene som skal representere Florida. Senatet og Representantenes hus må være enige om hvilken gruppe som blir valgt.

I SENATET VIL DET 6. januar være 50 republikanere og 50 demokrater. Det betyr at Al Gore som senatspresident kan avgjøre valget i Senatet med sin dobbeltstemme. Og ingen vil bli overrasket om Al Gores stemme går til Al Gore. Hvis Representantenes hus er uenig i Senatets valg, kan det ende med at Kongressen konkluderer med at ingen av kandidatene har fått flertall for å bekle stillingen som USAs president, og så vedtar en lov som gir Kongressen anledning til å peke ut den som skal fungere som president.

20. januar: Den nye presidenten, og visepresidenten, blir innsatt.

Det betyr at George W. Bush og Al Gore må være forberedt på å leve under konstant press og usikkerhet i lang tid framover. Og kanskje vil det mentalt sett være bedre for dem å forberede seg på å tape enn på å vinne. I hvert fall vil det være fornuftig å søke råd hos tidligere presidentkandidater som har tapt et valg. Da Michael Dukakis tapte for George Bush i 1988, søkte han trøst hos Walter Mondale, som tapte for Ronald Reagan fire år tidligere. Mondale hjalp så godt han kunne, men fortalte at han selv våknet hver eneste natt ca. kl. 02.30 i tre måneder etter valgtapet og grublet over hva han kunne gjort annerledes for å vinne valget.

I mellomtida trøster amerikanerne seg med at uansett hva utfallet til slutt blir, vil temmelig nøyaktig halvparten av velgerne få den presidenten de stemte på, enten det nå blir Al Gore eller George W. Bush.

Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladets utenriksavdeling. i USA

STRESSET: </B>Al Gore kan observeres halvs joggende i Washington, hvis han ikke er ute og rusler med kona.
PRESSET: George W. Bush er blitt tynnere og blekere, mens visepresident Dick Cheney(t.h) har hatt hjerteinfakt.