Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Stresset av faren, Mette-Marit og media

Voldstiltalte Espen Høiby mener sin rolle i det spente forholdet mellom lillesøster Mette-Marit og faren Sven O. Høiby kan være en del av forklaringen på at han var svært psykisk stresset, da han angivelig mishandlet sin daværende kjæreste. Dette kan medvirke til at Høiby blir frikjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND/OSLO (DAGBLADET): SAS-kaptein Espen Høiby er eldstebror i familien. Etter det Dagbladet forstår, måtte flykapteinen spille en aktiv rolle i det spente forholdet mellom faren Sven O. Høiby, Slottet, media og Mette-Marit.

Spesielt skal farens forhold til media ha vært en alvorlig påkjenning.

Arbeidssituasjonen, som nytilsatt sjef for norske SAS-piloter, medførte i tillegg et stort ansvar på Høiby i den aktuelle perioden med mye reising. Personlige anliggende kom i tillegg.

Straffesaken mot Høiby, som er tiltalt for to tilfeller av vold mot sin eks-kjæreste i Søgne i fjor sommer, kommer opp for Kristiansand tingrett førstkommende mandag.

Bevisstløs

Etter det Dagbladet kjenner til, kommer forsvareren, advokat John Chr. Elden, til å prosedere på at klienten var bevisstløs i gjerningsøyeblikket på grunn av de nevnte stressfaktorene. En person, som har begått en kriminell handling i bevisstløs tilstand, kan ikke straffes.

Etter det Dagbladet kjenner til, kan straffesaken utvikle seg til en kamp mellom tilsammen fire psykiatere og psykologer, om Høibys sinnstilstand. Etter planen skal alle fire overvære to-tre dagers rettsforhandlinger, for å observere Høiby og lytte til vitner, før de sjøl forklarer seg.

Fredag ble det kjent at Elden har stevnet psykolog Gry Stålsett Follesø, datter av biskop Gunnar Stålsett, som vitne.

Sjelesørger

Stålsett Follesø er bedriftspsykolog i SAS. Biskop Stålsett er som kjent en god venn av både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, han har framstått nærmest som kronprinsparets sjelesørger, uten at dette gjør datteren inhabil som vitne for Høiby, ifølge Dagbladets kilder.

Spesielt Mette-Marit har offentlig ved flere anledninger berømmet Stålsett for det forholdet hun fikk til Oslo-biskopen i forbindelse med bryllupet i august 2001.

Forsvarer, advokat John Chr. Elden, bekrefter overfor Dagbladet at han stevnet Stålsett Follesø. Advokater stevner alltid vitner, som de mener styrker deres sak. Dette betyr sannsynligvis at psykologen vil støtte opp under Eldens prosedyre om frifinnelse.

Psykiater Tor Gamman, som foretok en undersøkelse av Høiby i ettertid, kan ikke utelukke at han var bevisstløs ved det påståtte overgrepet i Søgne.

Særdeles skjerpende

Psykolog Sandstrøm og psykiater Tauler mener, som rettsoppnevnte sakkyndige, at Høiby ikke var bevisstløs.

SAS-kapteinen er tiltalt for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter mot sin daværende kjæreste i Søgne utenfor Kristiansand i fjor sommer.

Statsadvokat Edward Dahl, som har tatt ut tiltalen, mener at voldshandlingen har karakter av mishandling begått mot en forsvarsløs person.

Kriminalpolitiet arbeider ut fra en teori om at sjalusi kan være motivet for de angivelige voldshandlingene. Det var kvinnen sjøl som anmeldte Høiby.

Straffesaken har vært behandlet med den største diskresjon, både av hensyn til tiltalte, kongefamilien og Høibys yrkessituasjon.

Truse og BH

Ifølge kvinnens forklaring rev kapteinen av henne klærne under en privatfest på ettersommeren i fjor. Kvinnen forklarer at hun ble stående tilbake i bare truse og BH, etter at de hadde hatt en verbal krangel på tomannshånd.

Krangelen skal ha endt med at flygeren spente bein på henne, slik at hun falt. Mens hun lå nede, skal han ha sparket henne flere ganger mot hodet og kroppen.

Kvinnen måtte på legevakta, hvor det ble konstatert brudd i en finger. Ringer som kvinnen hadde på den brukne fingeren, måtte klippes av.

Sykmeldt

Hun hadde også skader i ansiktet. Etter det Dagbladet kjenner til, var det ingen direkte vitner til opptrinnet mellom de to. Festdeltakere, som er avhørt av politiet, måtte imidlertid ta seg av den delvis avkledde kvinnen. En venninne kjørte sammen med henne til legevakta i nærmeste by.

Kvinnen var sykemeldt i flere uker som følge av det påståtte voldsovergrepet, som politiet har etterforsket ut fra at det kan ha preg av mishandling, som det heter i loven. Dette er en straffeskjerpende bestemmelse i en voldstiltale.

MØTER I RETTEN: Straffesaken mot Espen Høiby starter i Kristiansand førstkommende mandag. Her sammen på Gardermoen etter at de kom tilbake fra New York høsten 2001.