Strid i jussmiljøet: - Ikke en popularitetskonkurranse

Flere framtredende jurister advarer mot å presse ut høyesterettsdommer Jens E. Skoghøy på bakgrunn av presseoppslag om forgiftningsanklager, en pågående ekteskapskonflikt og en avsluttet varslingssak.

TO PERIODER SOM DOMMER: Jens E. Skoghøy ble først utnevnt som høyesterettsdommer av kongen i statsråd i 1998. I januar 2017 vendte han tilbake til den tidligere jobben som professor ved Universitetet i Tromsø, før han i 2020 søkte seg tilbake til jobben som høyesterettsdommer. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
TO PERIODER SOM DOMMER: Jens E. Skoghøy ble først utnevnt som høyesterettsdommer av kongen i statsråd i 1998. I januar 2017 vendte han tilbake til den tidligere jobben som professor ved Universitetet i Tromsø, før han i 2020 søkte seg tilbake til jobben som høyesterettsdommer. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er lett å forstå at media fatter interesse for denne saken - den er spektakulær. Men vi må unngå offentlig gapestokk, sier jussprofessor Eirik Holmøyvik ved Universitetet i Bergen.

Han er én av flere i jussmiljøet som har kastet seg inn i en diskusjon under et Facebook-innlegg signert Advokatforeningens leder, Jon Wessel-Aas.

Innlegget gjelder saken som startet da høyesterettsdommer Jens E. Skoghøy (65) tidligere i desember, gjennom en artikkel i Rett24, anklaget sin ukrainske ekskone Nataliia Skoghøy for å ha forgiftet ham. Hun avviser anklagene.

Fra før har Wessel-Aas uttalt seg i VG kritisk om Skoghøys opptreden. I det nye innlegget har han delt en lederartikkel i Dagsavisen som advarer mot å bruke sakene om Skoghøys privatliv til å kreve hans avgang.

«Riktig og viktig», skriver Wessel-Aas, men påpeker samtidig at høyesterettsdommere også kan trekke seg på eget initiativ.

Uttalelsen har trigget en diskusjon mellom flere kjente jusstemmer, deriblant Holmøyvik ved UiB:

- Jeg tror innlegget kan leses i flere retninger, blant annet som en oppfordring til å trekke seg - selv om jeg ikke tror det er det Wessel-Aas mener. Slikt uformelt press er problematisk opp mot prinsippet om uavhengige dommere, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.