Frogner-drapet

- Strid i lang tid

Naboene til luksusboligen som har dannet kjernen i en konflikt mellom den siktede og den avdøde i Frogner-saken, forteller at byggestriden har preget nabolaget sterkt.

KONFLIKT: Den drapssiktede mannen ble hyret inn av drapsofferet og hennes nå avdøde ektemann, i forbindelse med en byggesak, blant annet på denne adressen i Oslo. Foto/ Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mannen som er siktet for drap etter at en kvinne ble skutt og drept på Frogner onsdag morgen, ble før jul i fjor dømt til å betale 11 848 764 kroner i erstatning til drapsofferet.

I tillegg ble mannen dømt til å betale saksomkostninger på 900 000 kroner. Saken er anket.

Dagbladet har snakket med Arnstein Granlie (63), som er nærmeste nabo til luksusboligen som danner kjernen i denne konflikten.

- Man forventer selvfølgelig ikke et drap. Men jeg har kjent på at denne konflikten ikke ville stanse med avgjørelsen i tingretten der den siktede tapte. Både den avdøde og den siktede har uttrykt stor grad av misnøye og frustrasjon til oss, sier han til Dagbladet, og fortsetter:

- På det grunnlaget var det ingen overraskelse for oss at rettssaken ble anket til lagmannsretten og at konflikten dem imellom var eskalerende.

Den siktede har ikke tatt stilling til straffskyld etter drapssiktelsen onsdag kveld.

DØDE: Kvinne ble skutt og drept på Frogner onsdag morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DØDE: Kvinne ble skutt og drept på Frogner onsdag morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I 2016 ble han hyret inn av den avdøde kvinnen i 50-åra og hennes avdøde mann som prosjektleder og rådgiver i forbindelse med byggeprosjekter på to eiendommer.

- Strid

Dokumenter Dagbladet har sett viser at naboen har klaget byggesaken inn til Plan- og bygningsetaten via sin advokat.

- Vi har klaget på denne saken gjentatte ganger gjennom åra, bekrefter Granlie, og fortsetter:

- Vi har bivånet denne striden i ganske lang tid. Partene har vært så uenige som det går an. Det har vært ganske tydelig for oss, med gjentatte diskusjoner over gjerdet. Byggeprosessen har også berørt oss, da vi har felles grense med eiendommen som står i sentrum for konflikten.

Cathrine Krøger, bokanmelder i Dagbladet, var nabo til luksusboligen fram til februar i år.

Hun forteller til Dagbladet at hun har sendt flere klager til Plan- og bygningsetaten opp gjennom åra, og at konflikten har preget nabolaget sterkt.

Flere klager

Dokumenter fra Plan- og bygningsetaten i Oslo viser at det er kommet flere klager fra naboer gjennom byggeprosessen.

En nabo hevdet i 2018 at byggeplassen sto uten aktivitet og var dårlig sikret. Han omtalte byggeplassen som en stor sikkerhetsrisiko. Til det ble det svart at nødvendige sikringsarbeider ville bli igangsatt med det første.

STANSET: Den mistenkte gjerningsmannen ble pågrepet på E18 utgående ved Strand i Bærum. Video: Tipser Vis mer

En annen nabo ba i 2019 om at angivelig ulovlige utvidelser av boligen måtte fjernes, og hevdet at trær og vegetasjon på eiendommen var rasert.

At det var bygget større enn det var gitt tillatelse til, framgår av en redegjørelse til Plan- og bygningsetaten i mars 2019. Huset hadde da et bruksareal på totalt 1405 kvadratmeter boareal. Det var dermed bygget 510 kvadratmeter mer enn tillatt i rammetillatelsen.

- Ikke med blide øyne

Advokat Per Conradi Andersen representerer den siktede mannen i byggesaken, som er anket til lagmannsretten.

- Den siktede ble engasjert i 2016, og fikk beskjed om at han ikke skulle jobbe noe mer med dette fra sommeren 2018. Dette byggeprosjektet har et format som i størrelse overgår det de fleste er vant med. Det er åpenbart at et slik prosjekt ikke er noe naboene har sett på med blide øyne, sier han til Dagbladet.

STRID: Slik ser det omtalte byggeprosjektet ut idag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STRID: Slik ser det omtalte byggeprosjektet ut idag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Advokaten utdyper:

- Essensen i anken er blant annet at han er dømt til å betale kostnadene for disse 500 kvadratmeterne. Det er verdi som er tilført byggherre etter byggherres ønske. Det er spesielt at han skal bekoste det av egen lomme.

Dagbladet har lagt fram det som kommer fram i denne saken for den siktedes forsvarer i drapssaken, Ole Petter Drevland.

- Jeg har ingen kommentar til den sivilrettslige prosessen på daværende tidspunkt, sier han til Dagbladet.

- Sliten og nedbrutt

I morgentimene onsdag ble en kvinne i 50-åra skutt og drept på Frogner. Kort tid etter ble en mann i 30-åra pågrepet i en bil på E18, og siktet for drap.

Den siktede har foreløpig ikke tatt stilling til skyldspørsmålet, men samtykker til varetektsfengsling. Det bekreftet hans forsvarer Ole Petter Drevland overfor Dagbladet tidligere onsdag.

- Han er selvfølgelig sliten og nedbrutt. Det er mildt sagt en krevende situasjon har kommet opp i, sa Drevland.

Ikke avhør onsdag

Politiet bekreftet onsdag ettermiddag at det er en forretningsmessig relasjon mellom den avdøde kvinnen og den drapssiktede mannen - men understreket at det er for tidlig å si noe om motiv.

Forsvarer Drevland opplyste til Dagbladet at han foreløpig ikke har gått i detalj om byggesaken med sin klient.

- Det er noe som i så fall vil bli tema i et avhør. Akkurat nå er vi opptatt av hans ve og vel. Så får vi ta disse detaljene etter hvert, sa han.

GUFFENT: Ellinor Sæther var på jobb i området da en kvinne ble skutt og drept på Frogner. Vis mer

Den siktede vil ikke bli avhørt onsdag, opplyser forsvareren. Politiet opplyser til Dagbladet at de vil forsøke å få til et avhør torsdag.

- Nå er det viktigst at han kommer til hektene. Når han føler seg forberedt til det, får han ta stilling til om han vil forklare seg eller ikke, sier Drevland.

Snakket i en time

Advokat Per Conradi Andersen fortalte tidligere onsdag at han har møtt med den siktede.

- Jeg har møtt ham, fordi han ønsket at jeg skulle bistå ham. Vi hadde en samtale i en drøy time, sa han til Dagbladet.

Conradi Andersen vil ikke gå i detalj som innholdet i samtalen, men bekrefter at de snakket om hendelsesforløpet.

- Jeg fortalte at jeg ikke primært driver med strafferett, og anbefalte ham å få noen andre i denne saken.

Han sier den siktede var preget av situasjonen, og at han rådet ham til å ikke gå i avhør før en forsvarer var oppnevnt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer