ATOMVÅPEN OG TRUMP: I en verden hvor Donald Trump er president, mener enkelte i SV det er viktig at partiet står opp for atomvåpenforbud. Foto: Broadimage/REX/Shutterstock 
ATOMVÅPEN OG TRUMP: I en verden hvor Donald Trump er president, mener enkelte i SV det er viktig at partiet står opp for atomvåpenforbud. Foto: Broadimage/REX/Shutterstock Vis mer

Strid om atomvåpen i SV: - Donald Trump sitter med fingeren på avtrekkeren

Store deler av partiet ønsker å stille et femte ultimatum til Arbeiderpartiet: Atomvåpenforbud. Ledelsen er skeptisk. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SVs landsmøte kan komme til å tilføre et femte punkt i lista over krav for et eventuelt forpliktende samarbeid med Arbeiderpartiet etter valget.

Punktet, som fungerer som et ultimatum til Støre og Ap, gjelder atomvåpenforbud og norsk bidrag i NATOs rakettskjold.

SV-ledelsen ønsker ikke at atomvåpenforbud skal bli del av den ufravikelige kravlista som Jonas Gahr Støre blir tilsendt. Ledelsen ønsker heller få og konkrete krav til Arbeiderpartiet, og er redd det å åpne for et femte punkt vil vanne ut de resterende punktene.

VIL HAR FORBUD: SVs Hallgeir Langeland. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VIL HAR FORBUD: SVs Hallgeir Langeland. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Veteran vil ha forbud

SV-veteran Hallgeir Langeland er derimot blant dem som håper landsmøtet kan forpurre partiledelsens planer og stille ultimatum om atomvåpenforbud for å gå i regjering med Ap og Gahr Støre.

- Det vil gjenopprette inntrykket av SV som et fredsparti, forklarer han til Dagbladet.

Fra 2005 var Stoltenberg-regjeringen aktivt mot USAs opprinnelige plan for et europeisk missilforsvar. Men etter at Obama modererte planene og la det under NATOs kommando, ga Stortinget i 2010 tilslutning til missilforsvaret.

Langeland sier han ikke føler seg sikker på hvor Arbeiderpartiets lojalitet er i spørsmål om atomvåpen: Hos egen politikk eller hos NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg.

- Arbeiderpartiet er nok enig med oss på papiret, men virkeligheten kan bli annerledes uansett. Jeg mener vi skal markere oss tydeligere i spørsmål om utenrikspolitikk, sier han.

Trump med finger på knappen

Langeland får støtte av en rekke av de såkalte partiveteranene i SV gjennom debatten på landsmøtet fredag og lørdag.

Vestfold SV er blant fylkeslagene som har sendt inn endringsforslag til arbeidsprogrammet for perioden 2017 - 2021. Her krever fylkeslaget at SV løfter kampen for atomvåpenforbud opp til den endelige lista av ultimatum til Støre.

- I en tid med massiv opprustning, hvor Donald Trump sitter med fingeren på avtrekkeren, så er et nei til atomvåpen veldig viktig. Det hadde vært vanvittig om ikke Norge ble med FN i et slikt forbud. Derfor er det viktig at vi i SV nå bruker vår posisjon til å sette makt bak kravet, sier Olav Sannes Vika, leder i Vestfold SV.

Trump har tidligere lovet å ruste USAs atomvåpenarsenal kraftig opp.

Profil

Sannes Vika i Vestfold SV innrømmer samtidig at spørsmål om atomvåpen ikke bare er realpolitikk, men også handler om profil.

- Absolutt. Vi vil jo vise at SV er et fredsparti. Jeg tror vi får flertall for dette under voteringa søndag, sier Sannes Vika.

Også Hordaland SV stiller krav om atomvåpenforbud:

«SV vil derfor kun støtte en regjering som umiddelbart vil arbeide for et atomvåpenforbud», heter det i et forslag til uttalelse fra fylkeslaget. Frogner SV ønsker det samme.

Valen skeptisk til fem punkter

Nestleder Snorre Valen har ledet arbeidet med arbeidsprogrammet. Han er blant dem som har vært tydeligst på at kravlista for et regjeringssamarbeid ikke bør overskride fire punkter.

- Konflikten går ikke på om vi er for eller mot atomvåpenforbud, men hva vi tror er riktig vei mot et slikt forbud. Jeg har fortsatt ikke helt lukka døra for å eventuelt legge på et femte krav.

- Men du tror ikke det er en god ide?

- Det er ingen dårlig idé heller. Prosessen kollapser ikke av fem krav, men jeg er opptatt av å ha så få krav som mulig, og legge mye makt bak de kravene.

Han er klar på at lista over krav til Arbeiderpartiet ikke kan bli for lang.

- Jeg er helt tydelig på at dersom lista blir for lang, så mister den sin funksjon. Kravene våre er per i dag saker hvor vi vet det er støtte langt inni Arbeiderpartiet, men som partiledelsen vil måtte strekke seg for å godta. Atomvåpen er derimot en sak hvor vi er enig med Arbeiderpartiet, men vi har bare mye dårligere tid enn de har.