Strid om bygging i verneverdig seterdal

Det lokale fjellstyret og Statskog sa nei til oppføring av ei kommersiell utleiehytte i en av Norges best bevarte seterdaler. Da skar landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen igjennom og instruerte Statskog til å omgjørevedtaket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dermed frykter verneinteressene at det åpnes for kommersiell hyttebygging i en av Norges mest opprinnelige og best bevarte seterdaler.

Einundalen i Folldal i Hedmark er for øvrig under planlegging for landskapsvern innunder Dovrefjell Nasjonalpark, bekreftes det fra Fylkesmannens miljøvernavdeling.

Her har man saken til behandling, og etter det Dagbladet erfarer vil fylkesmannen fraråde all hyttebygging i området.

Fikk nei

Det var etter at interessenten Ola I. Furuhovde fikk nei på sin søknad om å bygge ei utleiehytte på Furuhovdsetra i Einundalen, at han kontaktet ordføreren i bygda, Hans Einar Thompson.

De fikk i stand et møte med statsråden. Statskog fikk kort etter beskjed om å omgjøre sitt nei-vedtak og åpne for en moderne turistmessig utnytting av den verneverdige seterdalen:

«Departementet vil med dette be Statskog sørge for at det stilles en festetomt til rådighet for Ola I. Furuhovde i forbindelse med den turistmessige satsingen på Furuhovdsetra,» konkluderes det.

Statsrådens inngripen tolkes som en regulær instruering av Statskog og en overprøving av lokale myndigheter. At seterdalen er helt uberørt av moderne hyttebygg og under planlegging for varig vern, gjør saken kontroversiell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer