Strid om dansk plass i EU-kommisjonen

Det ventes en avklaring i dag om hvilket ansvarsområde Danmark skal ha i EU-kommisjonen, og hvilken person som får tildelt vervet som EU-kommissær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ventet at Danmarks statsminister Poul Nyrup Rasmussen skal kunngjøre både navnet på den danske kommissæren og dennes ansvarsområde i dag. Danmark er et av de få landene som ennå ikke har utpekt sin kommissær.

Det er knyttet stor spenning til hvilken post Danmark kommer til å få. Kommisariatene for utvikling og bistand, miljø eller utvidelsen av EU har vært nevnt som attraktive poster. Rasmussen jobber for en post der Danmark virkelig kan få innflytelse. Det vil være et nederlag å måtte oppgi posten som miljøkommissær til fordel for et mindre viktig ansvarsområde.

Aktuelle kandidater er utviklingsminister Poul Nielson, fungerende miljøkommissær Ritt Bjerregaard, forsvarsminister Hans Hækkerup og tidligere utenriksminister Uffe Ellemann-Jensen

Rasmussen skal ha et møte med EU-kommisjonens påtroppende formann Romano Prodi. Prodi kommer til København i dag for å avslutte forhandlingene om hvem som skal bli dansk EU-kommissær de neste fem årene.