Strid om død krigsflyger

Først var de venner, så ble de fiender - legene ved Bærum sykehus som er involvert i en strid om aktiv dødshjelp. Den ene anmeldte den andre for drap på en tidligere krigsflyger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen har de to anerkjente legene - den ene norsk (55) og den andre svensk (48) - fått en pris for sitt arbeid med kreftpasienter. Året etter politianmeldte den svenske legen Bærum sykehus og sin norske kollega for drap på en tidligere krigsflyger.

Ti dødsfall

Svensken hevder at legene ved Bærum sykehus ikke ga pasienten næring og væske, men i stedet ga ham et sovemiddel som gjorde at han ble bevisstløs og døde etter fem døgn.

Statens helsetilsyn har nå bedt påtalemyndigheten etterforske hele ti dødsfall blant pasienter ved kreftomsorgsavsnittet på Bærum sykehus.

Gjennom Dagbladet vil den svenske legen nå gi sin versjon av saken.

- Det var riktig av meg å slå alarm. Men jeg angrer på at jeg ikke gikk direkte til politiet den gang. Jeg skulle ikke stolt på ledelsen, fylkeslegene og Statens helsetilsyn, sier han.

Kom godt overens

Den svenske legen er utdannet ved Lund i Sverige og har bakgrunn fra forskning i USA og hjemlandet, før han i 1996 søkte på jobben i Bærum.

Han ringte legen han nå krangler med - og fikk jobben.

- Vi vanket ikke sammen på fritida, og gikk godt overens på jobben. Men i 1998 ante jeg at ikke alt var som det burde være. Jeg mener å ha avdekket at den behandlingen enkelte av sykehusets pasienter ble utsatt for, forkortet deres liv, sier svensken.

Smerteekspert

Bærumslegen som anklages for aktiv dødshjelp er blant landets fremste eksperter på smertebehandling hos pasienter med uhelbredelig kreft:

Han har vært ansatt ved Bærum sykehus i mange år og vært en av pådriverne for oppbyggingen av Kreftavsnittet ved Bærum sykehus (KOA). Overlegen har skrevet flere bøker om smertebehandling, beregnet både på pasienter og helsepersonell. Overlegen er også en mye brukt foredragsholder, både i inn- og utland.

Dagbladet fikk i går bekreftet at politiet har mottatt bare én anmeldelse i saken, som går på ett dødsfall. De øvrige dødsfallene er tatt med som et vedlegg til selve anmeldelsen.

Svensken har vært inne til avhør hos politiet, hvor han blir bedt om å «konkretisere hva han egentlig mener».

- Var klar i hodet

Den svenske legen bruker i dag grovt skyts mot det han betegner som en uholdbar og uetisk praksis ved kraftomsorgsavdelingen på Bærum sykehus. En praksis svensken mener har pågått i mange år, uten at han er blitt orientert om det.

I begynnelsen av juli 1998 ble en 77 år gammel krigsflyger innlagt på Bærum sykehus med alvorlig kreft. Svensken var da på ferie og vendte først tilbake til sin jobb mandag 27. juli. Pasienten hadde fått drypp av legene ved Bærum sykehus tre dager tidligere. To dager seinere døde krigsflygeren.

Den svenske overlegen ble orientert om saken. Først et halvt år etterpå meldte legen saken til politiet.

- Jeg ble rådet av fylkeslegen til å gå til politiet, men tok det først opp med legen som sa at dette skulle ikke jeg ha visst om. Hadde jeg visst det, ville jeg stanset dryppet og ikke latt dette skje, sier svenske legen.

- Kan du beskrive pasientens helsetilstand på dette tidspunktet?

- Pasienten var oppegående, han spiste og drakk, og var klar i hodet. Han hadde ingen smerter, men var deprimert og ønsket ikke å leve, sier legen.

Han viser til at normal praksis ved slike depresjoner å tilkalle psykiater eller prest.

- Det ble ikke gjort. Isteden ble han gitt drypp, noe som gjorde at pasienten sovnet inn etter en time. Fem døgn seinere ble han erklært død.

Millionfallskjerm

Nå sitter den svenske legen i hjembyen Lund med prosjektpenger fra Bærum sykehus og skriver på sin oppgave: «Arbeidet med å støtte pasienter ved livets slutt».

55-åringen fikk halvannen million - tilsvarende to årslønner - for å slutte ved sykehuset.

- Men de slo i stykker min karriere, sier han.

- Angrer du på noe?

- Nei, ikke på noe annet enn at jeg burde gått rett til politiet.

Den norske legen - en 55-årig nestor innen kreftmedisin - vil ikke selv kommentere anklagene mot ham. Legens advokat - høyesterettsadvokat Cato Schiøtz - framholder at hans klient har full støtte i fagmiljøet og hos sykehusledelsen.

- Selv om han oppfatter anmeldelsen som grunnløs, er det klart at det er en påkjenning. Likevel har han fått massiv støtte fra sykehuset og sitt eget fagmiljø. Min klient har alltid, både muntlig og skriftlig, vært motstander av aktiv dødshjelp, sier Schiøtz.

Advokaten avviser den svenske legens versjon av dødsfallet til krigsflygeren. Schiøtz mener blant annet at det er feil at 77-åringen ikke hadde smerter.

harald.haave@dagbladet.no

frode.hansen@dagbladet.no