Strid om henrettelser i USA

Guvernør Jeb Bush innførte fredag midlertidig stans i henrettelser i Florida. En føderal domstol i California slo samtidig fast at dagens henrettelser med gift er grunnlovsstridige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guvernør Jeb Bush innførte fredag midlertidig stans i henrettelser i Florida. En føderal domstol i California slo samtidig fast at dagens henrettelser med gift er grunnlovsstridige.

Bakgrunnen for beslutningen om å stanse henrettelsene i Florida, var henrettelsen av den 55 år gamle Angel Nieves Diaz tidligere i uka.

Nieves Diaz skulle henrettes med to giftinjeksjoner, men noe gikk galt og døden inntraff først etter 34 minutter.Gransking

Bush, som er bror av president George W. Bush, opprettet fredag en granskingskommisjon som skal se nærmere på metoden som benyttes når dødsdømte blir henrettet med gift.

- Jeg ser fram til kommisjonens gjennomgang av reglene for giftinjeksjoner i Florida, for å sikre at metodene er i tråd med grunnlovens forbud mot grusom og uvanlig straff, het det i en kunngjøring fra Bush. - Grunnlovsstridig

En føderal domstol i California slo fredag fast at henrettelser ved giftinjeksjon slik de praktiseres i delstaten strider mot grunnloven, men la ikke ned forbud mot bruk av metoden.

- De systematiske manglene ved gjennomføringen av slike henrettelser gjør det umulig å fastslå med sikkerhet om en eller flere fanger har vært ved bevissthet under tidligere henrettelser, konstaterer domstolen.

Domstolen viser blant annet til manglende trening hos bødlene, manglende forberedelser når noen skal henrettes med giftsprøyte og overfylte omgivelser.

MIDLERTIDIG STANS: Guvernør Jeb Bush innførte fredag midlertidig stans i henrettelser i Florida. Samtidig slo en føderal domstol i California fast at dagens henrettelser med gift er grunnlovsstridige. Foto: AP
MIDLERTIDIG STANS: Guvernør Jeb Bush innførte fredag midlertidig stans i henrettelser i Florida. Samtidig slo en føderal domstol i California fast at dagens henrettelser med gift er grunnlovsstridige. Foto: AP Vis mer

- Men dette kan rettes på ved å endre prosedyrene, slår domstolen fast i sin kjennelse.

(NTB)

Strid om henrettelser i USA
HENRETTET: 55 år gamle Angel Nieves Diaz ble henrettet med giftsprøyte tidligere i uka. Henrettelsen tok 34 minutter.