Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strid om kristent formål i skolen

Er kristenparagrafen på vei ut?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire forskjellige forslag til kristen formålsparagraf med ulik betoning av kristendommens plass legges fram i dag.

To av forslagene vil ha henvisning til verdier fra kristen og humanistisk tradisjon, de to andre forslagene legger vekt på menneskerettigheter og begreper som normer og tradisjoner.

Offentlig debatt

Når Bostad-utvalget i dag legger fram de fire foreløpige forslagene til ny formålsparagraf for skole og barnehage, er utvalget bare enig på ett punkt: Den første setningen i dagens formålsparagraf som knytter «kristen» til «oppdragelse» skal bort.

- Det har ikke vært avstemning om de fire utkastene. De representerer forskjellige syn i utvalget. Målet er å få en offentlig debatt omkring tekstene, sier utvalgets leder, viserektor ved Universitetet i Oslo, Inga Bostad til Aftenposten.

Utvalgsmedlem Dag Hareide sier til Vårt Land at det livssynsmessige volder størst problemer i det 14 personer store utvalget. - Spesielt er bruken av ordet «kristen» vanskelig, sier Nansenskolen-rektoren til avisen.

- Enighet før sommeren

Utvalgsmedlem og leder av Human-Etisk Forbund Kristin Mile sier til Klassekampen at hennes mål er å fjerne den kristne formålsparagrafen.

Utvalgsleder Bostad sier at utvalgets mandat forplikter medlemmene til å finne fram til formuleringer ut over egen overbevisning. Derfor har hun også tro på at utvalget blir enige om et endelig forslag før sommeren.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!