Opplysninger til Dagbladet:

Strid om ledelsen

Ingen har lansert sitt kandidatur som ny nestleder i det kriserammede KrF. Men ifølge Dagbladets kilder kommer Ida Lindtveit Røse til å stille til valg, og utfordre Jorunn Gleditsch Lossius. Liberale og konservative krefter i KrF barker dermed sammen på ny.

MULIG NESTLEDERKANDIDAT: Ida Lindtveit Røse har ikke selv bekreftet at hun stiller til valg som nestleder. Foto: Carina Johansen / NTB
MULIG NESTLEDERKANDIDAT: Ida Lindtveit Røse har ikke selv bekreftet at hun stiller til valg som nestleder. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har lenge blitt spekulert i hvem som skal inn og overta som ny nestleder av KrF.

Med en oppslutning på krisepunktet skal partiet finne en nestleder før høstens skjebnevalg.

To kandidater har særlig vært omtalt som favoritter: Ida Lindtveit Røse og Jorunn Gleditsch Lossius. De omtales som svært ulike, og det har dermed betydning for hva slags profil ledelsen får. Ingen av dem har svart på om de er aktuelle.

Men ifølge Dagbladets opplysninger er Røses kandidatur til nestledervervet et spørsmål om når, ikke hvis.

Vil ikke kommentere

Hun har ikke selv villet kommentere det, utover at hun stiller seg til disposisjon for toppverv. Mye kan fortsatt endre seg før nestlederen skal velges i april. Hun vil heller ikke kommentere saken nå.

Den andre favoritten, Jorunn Gleditsch Lossius, har fra før kommentert at det er hyggelig å bli pekt på, selv om også hun sa at det er tidlig i prosessen.

Ikke fra bibelbeltet

Dagbladets kilder opplyser at Røse er en svært god kandidat, av flere grunner:

Hun er blitt pekt på som favoritt av Rogalands fylkesleder og flere sentrale personer i partiets tyngdepunkter på Vestlandet.

Å få en kandidat som i motsetning til partileder Olaug Bollestad og nestleder Dag Inge Ulstein ikke er fra det såkalte bibelbeltet, er også en fordel, får Dagbladet opplyst.

Røse er fra Oppegård, mens Lossius representerer Agder i sør.

Noen har også pekt på at Røse er ung og samtidig profilert. Hun er 30 år og har tidligere vært inne som vikar for barne- og familieminister i Erna Solbergs regjering.

«Svært ulike»

Dagbladet skrev mandag at krefter trekker i ulike retninger i partiet, som samtidig mangler et fullsatt valgkampmannskap og sliter under sperregrensa.

Flere er uenige om hvilken retning partiet bør ta.

Røse omtales som svært ulik Lossius.

Lossius har vært en forsvarer av et konservativt abortsyn og blitt forsvart som en kandidat som kan holde fast på KrFs tradisjonelle verdier.

Røse var på sin side den første statsråden som forsvarte dagens abortlov. Hun var også svært tydelig i sin støtte til homofilt ekteskap som likestilt med heterofilt ekteskap i loven.

Vil ikke følge Ebba

Dagbladet er kjent med at lederen for KrFs svenske søsterparti, Ebba Busch, er en ledestjerne for mange av de yngre i KrF. Mange sentrale i KrFU som Dagbladet tidligere har snakket med, ønsker seg en blåkopi av Busch sin suksessoppskrift på et moderne kristenparti.

Røse har imidlertid gjort det klart at Buschs Kristdemokraterna ikke er riktig retning å gå.

Nestlederen velges på KrFs landsmøte i slutten av april.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer