Strid om øy forstyrrer smugling

Marokkanerne moret seg tirsdag litt over at en ubebodd kystklippe er blitt gjenstand for en alvorlig diplomatisk strid med Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både EU og NATO har gitt sin støtte til Spania i saken, og tirsdag måtte Marokkos utenriksminister Mohamed Benaissa rykke ut og forklare at han tar striden på alvor.

- Hvis langt skal vi drive dette? Ikke for langt, svarte Benaissa på sitt eget spørsmål. Han lovte å kontakte sin spanske kollega i løpet av dagen for å få i stand forhandlinger om den lille øya.

Perejil, som klippen kalles på spansk, er på størrelse med et fotballbane. Den ligger 200 meter fra den marokkanske strandsonen og ti kilometer fra den spanske enklaven Ceuta på den marokkanske kysten.

- Ingen invasjon

Striden brøt ut i forrige uke, da Marokko stasjonerte 12 politimenn og opprettet en observasjonspost med to telt og to flaggstenger på øya.

Spania oppfattet dette som et brudd på vennskaps- og samarbeidsavtalen mellom de to land og sendte fire marinefartøyer til farvannet utenfor Perejil.

Øya er ikke med i denne avtalen fra 1991, ifølge utenriksminister Benaissa.

- Spania har aldri gjort krav på suverenitet over øya, påpekte Benaissa, som tilbakeviste påstander om at Marokko har invadert utenlandsk territorium.

- Denne lille klippen, som ligger 140 meter fra stranden, er ikke inkludert i avtalen og har aldri vært det. Den står ikke på noe kart noe sted, verken i Spania eller Marokko, forklarte han overfor BBC.

Marokkos begrunnelse for å besette øya med politifolk er at landet vil stanse ulovlig innvandring og hindre at terroristorganisasjoner kommer seg usett i land på den marokkanske kysten.

Smuglerøy

Kystbefolkningen morer seg litt over all oppmerksomheten, men er også litt uroet over at den lille øya er blitt satt på den politiske dagsorden så langt unna som i Brussel og Moskva.

- Dette er EU-territorium, sa EU-kommissær Romano Prodi i en kommentar til striden.

Kystbefolkningen mener at EU i så fall har et ansvar for en diskret smuglertrafikk med båter som regelmessig går i skytteltrafikk i nattens mulm og mørke mellom spanske Ceuta og Perejil, eller Leila, som øya kalles i Marokko.

I Ceuta selges det avgiftsfrie europeiske godsaker, og cannabis skal være blant produktene som fraktes til Perejil og deretter med små båter fra den omstridte øya til det marokkanske fastlandet.

Fastboende geiter

For den marokkanske kystbefolkningen har det vært spennende dager. Men mange synes det har gått vel langt når Russland gir uttrykk for bekymring over en øy, der de eneste fastboende er noen få geiter.

Fiskeren Abdellah Naji sier at han ble født på øya og at han også giftet seg der. Kanskje kan ha gjøre krav på spansk statsborgerskap.

65 år gamle Benslimane Ahmed sier at han ikke kan huske å ha sett noen spanjoler på den lille klippen opp gjennom årene.

Lokalbefolkningen morer seg, men de håper også at fokuseringen snart vil gli over, slik at den nattlige båttrafikken kan komme tilbake til det normale.

NTB

UØNSKET OPPMERKSOMHET: Smuglertrafikken har fått seg et skudd for baugen etter at den lille holmen Leila utenfor Marokkos kyst har blitt gjenstand for internasjonal oppmerksomhet og militær spenning.