Strid om prinsipper

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Striden rundt Datatilsynet kan bare løses av justisministeren. Det er ubegripelig for oss at statsråd Aure lot konflikten mellom det nye styret og direktør Georg Apenes pågå helt til det toppet seg i direktørens utmarsj fra styremøtet denne uka. Selv om det var den forrige regjeringen som utnevnte styret, burde regjeringen Bondevik ha vurdert situasjonen i lys av regjeringens generelle syn på ombudenes selvstendighet.
  • Regjeringen skal snart legge fram et forslag til dataregisterlov på grunnlag av Skauge-utvalgets innstilling, der et flertall rett og slett vil avskaffe styret i Datatilsynet. Hittil har styret fungert som faglig rådgiver. Styret har nok vært overordnet direktøren, men når det gjelder administrative spørsmål, har det overlatt ansvaret til direktøren.
  • Det nye styret har imidlertid ønsket å endre på den etablerte orden allerede nå. Det har så langt bl.a. resultert i en irettesettelse av Apenes for at han avga en høringsuttalelse om forholdet mellom styre og administrasjon. Men styret har også bedt Justisdepartementet om hva som skal være styrets rolle og ansvar. Noen slik avklaring er ikke kommet, åpenbart fordi saken hadde politisk og faglig sprengstoff i seg.
  • Direktør Georg Apenes mener at han er tilsatt i en annen stilling enn den det nye styret vil gjøre den til, og det spekuleres i om han vil gå av om det blir konfliktens endelige utfall. På Stortinget har flere partier signalisert at de ønsker å opprettholde den ordningen som har vært praksis. Regjeringspartiet Venstre har gitt full støtte til Apenes.
  • Vi kan ikke skjønne at det er noe presserende behov for å endre den tidligere fordelingen av myndigheten mellom styre og administrasjon, siden det nå er bare et halvt år til stortingsbehandlingen av forslaget om ny lov. Men for å få konflikten ut av verden, bør justisministeren ta styringen. Hun kan jo starte med å beklage irettesettelsen av Apenes siden departementet har sagt at det formelt ikke er noe i veien med særuttalelsen fra direktøren. Deretter kan hun oppfordre partene til å besinne seg den korte tida som er igjen til Stortinget får Datatilsynet til behandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer