Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strid om straff for hiv-smittet kvinne

Straffesaken mot ei hiv-smittet kvinne (32) splitter Høyesterett. 32-åringen hadde tre ubeskyttede samleier med en mann, før hun fortalte om sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre høyesterettsdommere mente at ubetinget fengsel i 120 dager var en passende straff, mens to stemte for seks måneders ubetinget fengsel.

Striden på høyeste plan i norsk rettsvesen gjelder det generelle straffenivået i slike saker.

Ifølge Høyesteretts flertall er det helt spesielle omstendigheter ved denne saken, fordi kvinnen ga beskjed om at hun var hiv-smittet etter tredje samleie. Da skrev hun på en lapp «hiv», som hun ga til elskeren. På den måten fikk han sjokkbeskjeden.

-  Mannen fikk på den måten undersøkt om han var blitt smittet. At en eventuell smitte blir oppdaget, er viktig for å hindre videre overføring.

Saken kom opp for domstolen ene og alene fordi kvinnen sa fra at hun var smittet, konstaterer flertallet.

Gravid

Elskeren ble ikke smittet.

Mindretallet mener at kvinnen burde ha hatt en straff som var atskillig strengere enn seks måneder, om ikke kvinnen etter det tredje samleiet hadde opplyst at hun var hiv-smittet.

-  Jeg er enig med flertallet at hun av den grunn må få en betydelig reduksjon i straffen. Uenigheten mellom oss gjelder det generelle straffenivået ved denne type forbrytelser, konkluderer Høyesteretts mindretall.

Kvinnen fikk påvist hiv-smitten i forbindelse med at hun ble gravid med en annen mann. Det var i 2002, og behandling ble igangsatt.

Det var natt til 22. februar i 2004 at hun tilfeldig møtte fornærmede på en bussholdeplass i Bergen sentrum. De utvekslet mobilnummer, og hadde det første samleiet 29. februar.

Samfunnsproblem

Professor Stig Frøland var i Høyesterett oppnevnt som sakkyndig, og han uttalte seg spesielt om smitterisiko og utvikling.

Ifølge Frøland var det ved utgangen av 2005 i alt diagnostisert 3263 tilfeller av hiv-infeksjon i Norge. 519 av disse var smittet gjennom heterofil sex her i landet. 33 ble heterofil-smittet i fjor.

-  Det er tale om et stort samfunnsproblem, heter det i dommen.