Strid om Trond Giske på Ap-landsmøte

Ledelsen i Arbeiderpartiet ble enstemmig gjenvalgt, mens tidligere AUF-leder Trond Giske tapte kampen om en plass i sentralstyret etter hard debatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AUF-leder Anniken Huitfeldt trøster Trond Giske etter striden om plassen i Arbeiderpartiets sentralstyre. Giske fikk mange godord under debatten.

Giske tar det likevel som en tillitserklæring at han fikk en tredel av landsmøtets stemmer, selv om partiledelsen mener det er i strid med lovene.

Trond Giske hevder at han på forhånd visste at han ville tape, men valgte å stille opp for å markere at det er uenighet om tolkningen av kjønnskvoteringsreglene i partiet.

Han utelukker ikke at han forsøker igjen om to år hvis partilaget i Sør-Trøndelag ønsker det.

Kjønnsdebatt

Av mindretallet i valgkomiteen var Giske satt opp mot Susanne B. Grannes fra Nord-Trøndelag.

En rekke talere påpekte at et valg av Giske ville stride mot partiets lover om at hvert kjønn skal være representert med minst 40 prosent i sentralstyret.

Den autoriserte tolkningen sier at kjønnsprosenten skal regnes ut fra 18 landsmøtevalgte medlememmer, ikke inkludert den kvinnelige AUF-lederen og lederen for kvinnebevegelsen.

Vikarierende motiver

AUF-leder Anniken Huitfeldt tok til motmæle mot denne tankegangen.

- Hvis Trond Giske blir valgt, betyr det en kvinneandel på 38,88 prosent. Jeg vil som ung kvinne advare mot en debatt om tallene bak desimalene. Her er det snakk om vikarierende argumenter for å bli kvitt et brysomt partimedlem, sa Huitfeldt.

Giske tror ikke selv at flertallet hadde vikarierende motiver.

- Jeg tror jeg ville hatt mye bedre sjanser hvis jeg ble stilt opp mot en mann fra Nord-Trøndelag, selv om sikkert noen ville stemt imot meg uansett, sier Giske.

Han synes det var overraskende mange som stemte for ham, og tar til seg at det utel ukkende var argumenter om kjønnskvotering som ble brukt mot ham.

Etter skriftlig votering fikk Trond Giske 91 stemmer, mens 202 stemte for Susanne B. Grannes.

Leder Thorbjørn Jagland, nestlederne Jens Stoltenberg og Hill-Marta Solberg og partisekretær Solveig Torsvik ble alle gjenvalgt ved akklamasjon.

Øvrige sentralstyremedlemmer er: Aud Viken, Sogn og Fjordane (ny), Yngve Hågensen, LO, Grethe G. Fossum, Hedmark, Grete Knudsen, Hordaland (ny), Jan Davidsen, Norsk Kommuneforbund, Tore Hagebakken, Oppland, Terje Moe Gustavsen, LO Stat, Bjørnar Olsen, Nordland (ny), Kjell Bjørndalen, Fellesforbundet, Britt Hildeng, Oslo, Martin Kolberg, Buskerud, Susanne B. Grannes, Nord-Trøndelag, Solbjørg Lervik, Østfold og Rolf Erling Andersen, Vestfold.

(NTB)