Strid om tyrkisk rakettsalg

Norge vil ikke gi eksport tillatelse til salg av Penguin til Tyrkia, sier pressetalsmann i utenriksdepartementet Ingvard Havnen. Forsvarskomitéens leder Hans Røsjorde (FrP) ser ingen betenkligheter med et slikt salg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyrkiske avisa Turkish Daily News slår den norske rakett-avtalen stort opp i dag. I følge avisa er Norge og Tyrkia i ferd med å inngå avtale om salg av norskbygde Penguin-raketter til den tyrkiske marinen.

- Saken er i ferd med å bli løst, sier en diplomatisk kilde til den engelskspråklige avisa.

Norge har de siste årene hatt eksportforbud mot våpen til Tyrkia på grunn av landets brudd på menneskerettighetene.

Turkish Daily News viser også til norske kilder, som bekrefter at de to landene nærmer seg en avtale. Men det benektes i dag kategorisk av utenriksdepartementets pressetalsmann Ingvard Havnen

- Pr. i dag har regjeringen på grunn av situasjonen for menneskerettighetene i Tyrkia en streng praksis når det gjelder å gi eksport-tillatelse av militært utstyr, opplyser Havnen. Leder av forsvarskomiteen på Stortinget ser ingen betenkeligheter med å selge krigsmateriell til Tyrkia. - Eksport av Penguin-raketter til NATO- allierte Tyrkia er ikke et problem, mener Hans J. Røsjorde.

Kontrollsystemer

Penguin-rakettene, som produseres av Norsk Forsvarsteknologi på Kongsberg er kjent som de mest effektive rakettene til bruk på amerikanske Seahawk helikoptre. Tyrkia skal være i ferd med å kjøpe slike fra USA, og ønsker da også å kjøpe Penguin-raketter.

Norsk Forsvarsteknologi har i dag en søknad inne i utenriksdepartementet på salg og eksport av et panelsystem for slike helikoptre, men informasjonsdirektør Even Aas benekter at de har vært i kontakt med Tyrkia om salg av raketter.

- Vi følger norske lover og regler til enhver tid, sier Aas.

Signalene Norsk Forsvarsteknologi har fått i dag er at de ikke vil få godkjent en søknad om eksport hverken av kontrollsystemet for helikopterne, eller Penguin-raketter.

Tidligere ministre orientert

Til tross for at utenriksdepartementet i dag benekter endring i norsk politikk er det politiske miljøet på Stortinget godt kjent med problemstillingen.

Tidligere forsvarsminister Jørgen Kosmo sier han har hørt rykter om rakettsalget, men vil ikke kommentere ryktene videre.

Tidligere utenriksminister Bjørn Tore Godal anser saken som gammel, men er ikke oppdatert på nyere samtaler.

- Dette spørsmålet dukker opp med jevne mellomrom, sier Ingvard Havnen til Dagbladet: på nettet.
- Det er ingen endring i norsk politikk på dette området. Eksportlisens av Penguin-raketter til Tyrkia vil ikke bli gitt, sier han.