Strid om tyrkisk rakettsalg

Norge vil ikke gi eksport tillatelse til salg av Penguin til Tyrkia, sier pressetalsmann i utenriksdepartementet Ingvard Havnen. Forsvarskomitéens leder Hans Røsjorde (FrP) ser ingen betenkligheter med et slikt salg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den tyrkiske avisa Turkish Daily News slår den norske rakett-avtalen stort opp i dag. I følge avisa er Norge og Tyrkia i ferd med å inngå avtale om salg av norskbygde Penguin-raketter til den tyrkiske marinen.

- Saken er i ferd med å bli løst, sier en diplomatisk kilde til den engelskspråklige avisa.

Norge har de siste årene hatt eksportforbud mot våpen til Tyrkia på grunn av landets brudd på menneskerettighetene.

Turkish Daily News viser også til norske kilder, som bekrefter at de to landene nærmer seg en avtale. Men det benektes i dag kategorisk av utenriksdepartementets pressetalsmann Ingvard Havnen

- Pr. i dag har regjeringen på grunn av situasjonen for menneskerettighetene i Tyrkia en streng praksis når det gjelder å gi eksport-tillatelse av militært utstyr, opplyser Havnen. Leder av forsvarskomiteen på Stortinget ser ingen betenkeligheter med å selge krigsmateriell til Tyrkia. - Eksport av Penguin-raketter til NATO- allierte Tyrkia er ikke et problem, mener Hans J. Røsjorde.

Kontrollsystemer

Penguin-rakettene, som produseres av Norsk Forsvarsteknologi på Kongsberg er kjent som de mest effektive rakettene til bruk på amerikanske Seahawk helikoptre. Tyrkia skal være i ferd med å kjøpe slike fra USA, og ønsker da også å kjøpe Penguin-raketter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer