Strid om tysker-minne

TROMSØ (NTB): Et forslag om å reise et minnesmerke over 15 tyske soldater som omkom i Troms i 1944 vekker sterke følelser i Søreise kommune. Minnesmerket blir støttet av Forsvaret, men møtt med skepsis av ordføreren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De 15 tyskerne omkom da fire Junker 88-fly fra det tyske Luftwaffe styrtet i Hjerttinden i Rabbåsdalen i Sørreisa etter en feilnavigering. Forslaget om en minneplate kommer i forbindelse med at flygeren Hans Werner Grosse (75) er invitert til kommunen i sommer. Den tyske flygeren var med i redningsarbeidet etter ulykken.

Forslaget om å reise minnetavlen kommer fra konstituert næringssjef i Sørreisa, Svein Roald Østrem. Han ønsker først og fremst å informere turgåere og historisk interesserte om hvilke hendelser som skjuler seg bak flyvrakene som fortsatt ligger lett tilgjengelig i et turområde i Rabbåsdalen.

Forsoning

Initiativet får støtte hos oberstløytnant Tore Egil Skaar ved Bardufoss Flystasjon. Han synes at en minneplate passer inn, men overlater spørsmålet til kommunen. Ifølge Skaar er det ikke kommet negative reaksjoner innad på Bardufoss Flystasjon.

-50 år med hat er nok. Nå er det på tide med forsoning. I Norge døde det flere tyskere enn nordmenn under krigen. De som omkom i Rabbåsdalen var unge mennesker som uheldigvis var på feil side. De hadde satset på flyging, og opplevde marerittet ved å ende i Luftwaffe. Hans Werner Grosse er en engasjert anti-nazist, og jeg tror vi skal høre litt på hva han har å fortelle, sier Skaar til avisa Nordlys.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer