Strid om ukjent DNA

En hanske med DNA fra to personer - en av dem ukjent - blir sentral i saken mot Thomas Thendrup (34).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Thomas Thendrup ble pågrepet 5. mai utenfor sin leilighet i Kristoffer Robins vei på Stovner i Oslo.

Pågripelsen kom som en følge av forklaringen til medtiltalte Dan Pettersen. I avhør forklarte Pettersen at han så Thendrup i hans leilighet rett etter ranet. Politiet mener at Thomas Thendrup var en av ranerne som slo til mot NOKAS-bygget.

Ikke sikker likevel

I retten i går var Pettersen likevel ikke sikker på at det var Thomas Thendrup han så i leiligheten, fordi den han mente var Thendrup satt med ryggen til. Dette vil bli brukt for alt det er verdt av Thendrups advokater.

-  Vi hørte alle Dan Pettersens forklaring om min klient. Det er klart dette er interessant, sier Thomas Thendrups forsvarer, advokat Ellen Holager Andenæs til Dagbladet.

Etter Dan Pettersens forklaring i retten, viste Thomas Thendrup med kroppsspråk at han tydelig var fornøyd. Han smilte og så lettet ut. Han fikk også tommelen opp av andre medtiltalte.

2. mai i år forklarte Dan Pettersen seg om at brødrene Johnny og Thomas Thendrup var i leiligheten i Nedre Dalgate rett etter ranet. En dag eller to etter forklaringen, ble det igangsatt telefonavlytting av brødrene. 5. mai ble Thomas Thendrup pågrepet. Det ble tatt DNA av ham.

Ukjent DNA-prøve

 INTERESSANT:  -  Vi hørte alle Dan Pettersens forklaring om min klient. Det er klart dette er interessant, sier advokat Ellen Holager Andenæs til Dagbladet. Foto: Truls Brekke
INTERESSANT: - Vi hørte alle Dan Pettersens forklaring om min klient. Det er klart dette er interessant, sier advokat Ellen Holager Andenæs til Dagbladet. Foto: Truls Brekke Vis mer

I forbindelse med funnet i Drammenselva i september 2004, ble det funnet en hanske med såkalt blandings-DNA. Dette betyr at minst to mennesker har brukt hansken. Thomas Thendrup er den ene som knyttes til den, den andre er fortsatt ukjent.

Det betyr i klartekst at en ukjent person har hatt kontakt med hansken før bagene med ransutstyr ble senket i vannet. Forsvarerne til Thomas Thendrup vil derfor forsøke å så tvil om DNA-funnet.

Storebroren, Johnny Thendrup, har erkjent at han var med på NOKAS-ranet. I avhør frikjenner han lillebroren.

-  Thomas var ikke med på ranet, sier Johnny Thendrup i avhør. Han ble skutt i låret i skuddvekslingen på Domkirkeplassen i april i fjor.

-  Besøkte Toska

Thomas Thendrup nekter enhver befatning med ranet. I avhør erkjenner han imidlertid at han besøkte David Toska i Stavanger et par måneder før ranet.

-  Vi kjørte fra Oslo. Vi hadde med oss ei flaske med sprit. Vi besøkte David i rekkehuset. Jeg kjenner imidlertid ikke til noen planlegging av noe ran, sier Thendrup i avhør.

Thomas Thendrup skal etter planen forklare seg i løpet av neste uke.

b> TILTALT: Men Thomas Thendrup nekter enhver befatning med ranet.