Striden med Russland kan ramme norsk laks

Om Norge slutter seg til de skjerpede EU-sanksjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om Norge slutter seg til de skjerpede EU-sanksjonene mot Russland, kan det føre til russisk boikott av norsk laks, sier NUPI-forsker Jakub M. Godzmirski til Aftenposten.

Tirsdag ble EUs 28 medlemsland enige om en betydelig opptrapping av sanksjonene mot Russland som følge av konflikten i Ukraina.

Det er bred politisk enighet i Norge om å følge EU. Men tiltakene kan få konsekvenser for norsk næringsliv, tror Godzmirski, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

- Russland boikotter frukt og grønt fra Polen. Det er et tegn på at de tyr til tiltak som skal ramme landene som er med på sanksjonene, sier Godzimirski til Aftenposten.

Onsdag varslet det russiske utenriksdepartementer at sanksjonene mot Russland fra EU vil føre til høyere energipriser på det europeiske markedet.

- Russerne vil ikke kalle det sanksjoner, men en beskyttelse av det russiske markedet fordi de ikke stoler på produktene de importerer, sier Godzmirski, og viser til den russiske boikotten av 13 norske lakseselskaper i 2012. Den var begrunnet med funn av bakterier i fisken, men var selvsagt et politisk virkemiddel, sier NUPI-forskeren.

Norge eksporterte i fjor sjømat til Russland for 6,5 milliarder kroner - noe som utgjør 76 prosent av den totale norske eksporten til landet.

(NTB)