Striden med Russland kan ramme norsk laks

Om Norge slutter seg til de skjerpede EU-sanksjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Om Norge slutter seg til de skjerpede EU-sanksjonene mot Russland, kan det føre til russisk boikott av norsk laks, sier NUPI-forsker Jakub M. Godzmirski til Aftenposten.

Tirsdag ble EUs 28 medlemsland enige om en betydelig opptrapping av sanksjonene mot Russland som følge av konflikten i Ukraina.

Det er bred politisk enighet i Norge om å følge EU. Men tiltakene kan få konsekvenser for norsk næringsliv, tror Godzmirski, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

- Russland boikotter frukt og grønt fra Polen. Det er et tegn på at de tyr til tiltak som skal ramme landene som er med på sanksjonene, sier Godzimirski til Aftenposten.

Onsdag varslet det russiske utenriksdepartementer at sanksjonene mot Russland fra EU vil føre til høyere energipriser på det europeiske markedet.

- Russerne vil ikke kalle det sanksjoner, men en beskyttelse av det russiske markedet fordi de ikke stoler på produktene de importerer, sier Godzmirski, og viser til den russiske boikotten av 13 norske lakseselskaper i 2012. Den var begrunnet med funn av bakterier i fisken, men var selvsagt et politisk virkemiddel, sier NUPI-forskeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer