Striden om Muhammad

Les Lena Larsen forklare hva bråket handler om.

OSS OG DEM: Demonstrasjonen mot Dagbladet i går fremsto nok for nordmenn som eksotisk, og appellene må sees på som et tegn på at muslimene ser på seg selv som «oss» og nordmenn og norske myndigheter som «de andre», skriver Lena Larsen.

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
OSS OG DEM: Demonstrasjonen mot Dagbladet i går fremsto nok for nordmenn som eksotisk, og appellene må sees på som et tegn på at muslimene ser på seg selv som «oss» og nordmenn og norske myndigheter som «de andre», skriver Lena Larsen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Av Lena LarsenTidligere leder av Islamsk Råd NorgeStipendiat ved CULCOM, UiO

Ikke en dag eller ei uke går uten at det skrives om islam og muslimer i media. Siste uke er intet unntak. Denne gangen handlet det om at Dagbladet publiserte en tegning av en gris med Muhammad skrevet på. Tegningen var ment som illustrasjon til en sak om at det lå en lenke til denne tegningen på PSTs hjemmeside. Saken var interessant, ikke minst fordi den kunne tolkes som kritisk på muslimers vegne i forhold til en norsk statsinstitusjon. Usman Rana mener imidlertid at Dagbladet hadde kokt suppe på en spiker, at dette var en ikke-sak, og at publiseringen var unødvendig. Det vil nok kunne diskuteres om det var klokt av Dagbladet å trykke tegningen som illustrasjon. Men det har ikke akkurat vært lett å holde en konstruktiv dialog med alle aktørene, hvorav noen har ønsket å røre i opprørt vann.

Det hadde vært veldig positivt for dialogen videre om Dagbladet offentlig hadde innrømmet at dekning av denne nyheten og publisering av tegningen ikke var helt gjennomtenkt. Å blåse opp denne saken så voldsomt og vie den flere sider, og en førsteside, virker helt uforståelig på mange.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer