Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Strider mot FNs barnekonvensjon

Barneombudet reagerer på de store SFO-forskjellene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere i dag skrev Dagbladet.no om de store prisforskjellene i skolefritidsordningen (SFO) rundt om i landet - Brynjar (6) i Nittedal må betale dobbelt så mye som Lene (8) i Åseral for å gå på SFO.

De store forskjellene får barneombud Reidar Hjermann til å reagere.

- Det er i strid med FNs barnekonvensjon at barn i ulike deler av landet har et vesentlig forskjellig velferdstilbud. Kommuner har å legge til rette for barnefamilier skole ha omtrent like forutsetninger for å kunne benytte SFO. Dette er bare ett av mange eksempler på store kommunale forskjeller i velferdstilbudet til barn, noe Norge jevnlig kritiseres for av FNs barnerettskomite, sier barneombudet til Dagbladet.no.

Hjermann er blitt kontaktet av en rekke foreldre som reagerer på de store prisforskjellene på SFO.

- Det kan se ut som om foreldre betaler for en vare de ikke får, sier Hjermann.

- Krever makspris

Også Foreldreutvalget for Grunnskolen (FuG), får jevnlig henvendelser fra misfornøyde SFO-foreldre. Mange av dem er bekymret for at pengene ikke strekker til.

- SFO-prisene endres stadig. Det er vanskelig for sårbare familieøkonomier som for eksempel aleneforsørgere. Vi ønsker mer stabilitet og forutsigbarhet, sier FuG-leder, Lovleen Rihel Brenna, til Dagbladet.no.

BLIR SNYTT: - Det kan se ut som om foreldre betaler for en vare de ikke får, sier barneombud Reidar Hjermann. Foto: PEDER GJERSØE/DAGBLADET
BLIR SNYTT: - Det kan se ut som om foreldre betaler for en vare de ikke får, sier barneombud Reidar Hjermann. Foto: PEDER GJERSØE/DAGBLADET Vis mer

Hun mener det er altfor store variasjoner i pris og kvalitet mellom dagens SFO-tilbud.

Nå etterlyser Brenna handling.

Vi synes det burde komme en maksprisreform på SFO. Nå som det ikke er lovfestet hva SFO skal koste eller hva tilbudet skal bestå av, er det altfor store variasjoner.

Barneombudet ivrer ikke like sterkt for en slik ordning.

Det er viktigere at satsene for SFO er inntektsgradert enn at det er en makspris, sier han.

Holdes hjemme

Tall fra grunnskolens informasjonssystem viser over 2000 av landets SFO-tilbud ikke tar hensyn til hvor god råd foreldrene har. I de dyreste kommunene er det flere foreldre som ikke har råd til å sende barna sine på SFO på grunn av de høye kostnadene.

To av tre SFO-ledere i Oslo vet om barn som ikke går på SFO fordi prisen er for høy, viser en undersøkelse NorgesBarometeret utførte for Oslo Arbeiderparti i fjor. Samme undersøkelse viste at over 80 prosent av lederne mente nivået på foreldrebetalingen var for høy, skriver Klassekampen.

I tillegg viser en spørreundersøkelse utført av Kommunenes Sentralforbud (KS) at 1 av 3 kommuner har endret SFO-prisen i 2008.

Oppbevaringsplass

Det er ikke bare prisene som varierer, ifølge Brenna. Også innholdet i SFO-tilbudet avhenger av hvor i landet du bor. Noen steder består SFO av organiserte aktiviteter og leksehjelp, i tillegg til fri lek. Andre steder er det ingen strukturerte tilbud.

- Da blir det lett kaos, sier Brenna.

- I dag har vi alt fra SFO\'er med gode tilbud, store arealer og svært omsorgsfulle ansette med mye kunnskap og kompetanse til steder der SFO fungerer som en oppbevaringsplass uten hensyn til areal, for mange ufaglærte ansatte og for mange barn per voksne, legger hun til.

- Er SFO til for foreldre eller barna?

- Begge deler. Mange foreldre jobber fulltid, og de setter stor pris på SFO-tilbudet. Men innholdet i SFO bestemmer hvilket utbytte barna har av det.

Trenger veiledning

Rundt 70 prosent av de ansatte i SFO er ufaglærte viser tall fra Grunnskolenes informasjonssystem. Brenna ønsker seg flere ansatte med relevant utdannelse, men mener ikke ufaglærte i seg selv trenger å være noe stort problem.

- At det er ufaglærte ansatte er ikke så farlig så lenge det er en faglært leder som kan veilede de andre.

- Har barnehagesatsingen gått på bekostning av SFO?

- Det er vanskelig å si. SFO er i alle fall ikke behandlet slik vi hadde ønsket. SFO har vært dårlig behandlet av politikerne lenge. Det er bekymringsverdig, sier Brenna.

Les i morgen: Dette mener politikerne

<B>ER BEKYMRET</B>: SFO har vært dårlig behandlet av politikerne lenge. Det er bekymringsverdig, sier Lovleen Rihel Brenna, leder av Foreldreutvalget for Grunnskolen (FuG).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media