Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strides om de enorme folkemengdene i våpendemonstrasjonene

Hundretusener demonstrerte i går for strengere våpenlover i USA. Se og bedøm de enorme folkemengdene selv.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere hundre tusen mennesker møtte i går opp på tvers av USA i en av de største massedemonstrasjonene sett i landet i moderne tid.

Den enorme folkemengden som demonstrerte for strengere våpenlover i hovedstaden Washington, D.C. var synlig selv fra verdensrommet, viser satellittbilder fra selskapet Digital Globe.

Mens USAs president Donald Trump var i Florida og spilte golf, strakk folkemengden seg over halvannen kilometer fra hans hjem i Det hvite hus.

Sprikende anslag

Ifølge NBC News anslår arrangørene selv at 800 000 deltok i demonstrasjonen i hovedstaden. Men ifølge et estimat gjort av forskere ved Manchester Metropolitan University i England, som studerer folkemengder, var det bare 180 000 til stede på lørdagens demonstrasjon i Washington, skriver New York Times.

MARCH FOR OUR LIFES: Emma Gonzalez rørte en hel verden med sin tale under demonstrasjonen i Washington D.C. etter skoleskytingen i Florida. Talen har blitt kalt «en av de mest minneverdige politiske øyeblikkene noensinne». Video: NTB Scanpix Vis mer

Forskerteamet, ledet av professor G. Keith Still, undersøkte da bilder, videoer og satellittbilder for å anslå folketettheten i forskjellige deler av demonstrasjonen. Anslaget til Still er under halvparten av anslaget på 470 000 mennesker under fjorårets kvinnemarsj i Washington.

New Yorks demokratiske borgermester, Bill de Blasio, som støttet strengere våpenlover skriver på Twitter at 150 000 mennesker deltok i demonstrasjonen i New Yorks gater.

Politiet eller andre myndigheter, som vanligvis opererer med de mest offisielle publikumsstatistikkene i slike tilfeller, har ennå ikke kommet med noe estimat for demonstrasjonen i Washington.

Antallet i slike demonstrasjoner et også et politisk betent tema, og kan i tilfeller være med å påvirke opinionen. Blant annet fikk den statlige etaten National Park Service forbud mot å komme med publikumsanslag etter «Millionmarsjen» i 1995, der afroamerikanere samlet seg for å for å vise samhold. Park Service kom med et anslag på 400 000, mens arrangøren raste, fordi de mente de hadde nådd en million deltakere.

SPRIKENDE: Det er ikke tvil om at mange møtte opp i demonstrasjonen i Washington D.C. Foto: Shannon Finney/Getty Images/AFP
SPRIKENDE: Det er ikke tvil om at mange møtte opp i demonstrasjonen i Washington D.C. Foto: Shannon Finney/Getty Images/AFP Vis mer

Strides om anslag

Beregning av folkemengder er en omstridt vitenskap, og det er vanskelig å gi nøyaktige anslag på. Den fører også til stridigheter, og det mest kjente eksempelet er Donald Trumps innsettelsesseremoni i januar i fjor.

Trump hevdet selv det var tidenes største publikumstall på en innsettelsesseremoni, mens bildene viste at det for eksempel var langt flere mennesker til stede på Barack Obamas i 2009, mens flere eksperter har anslått at Obama-publikummet kan ha vært tre ganger større.

Austin, Texas. #marchforourlives #atx #txlege #texas

Et innlegg delt av Texas Tribune (@texas_tribune)

National Park Service ble igjen gjenstand for kritikk i fjor, da de publiserte et bilde som sammenliknet Trump og Obamas innsettelsesseremoni.

Obama-anslagene ligger mellom en million og 1,8 millioner mennesker. Trump kan imidlertid til sammen ha hatt flere seere, medregnet følgere på TV og internett.

800 demonstrasjoner planlagt

Gårsdagens demonstrasjon ble også avholdt i et titall amerikanske byer i og på flere andre kontinenter.

Mer enn 800 demonstrasjoner var planlagt i samtlige amerikanske stater, og demonstrasjoner som tiltrakk seg tusenvis av mennesker ble holdt i storbyer som Boston, Chicago, Los Angeles, Seattle og Atlanta.

De fleste bildene fra stedene taler for seg selv, der demonstranter holder opp plakater med budskap om å stramme inn våpenlovene.

Demonstrasjoner ble også holdt i byer som Berlin, Roma, Tokyo og København.

«March for Our Lives» ble i hovedsak arrangert av elever som overlevde skoleskytingen på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida i midten av februar.

Det hvite hus applauderer

Austin, Texas. #marchforourlives #atx #txlege #texas

Et innlegg delt av Texas Tribune (@texas_tribune)

17 mennesker, hvorav 14 elever, ble drept da Nikolas Cruz åpnet ild mot den videregående skolen i Florida på Valentindagen. Skolemassakren føyde seg inn i en lang rekke massakrer ved amerikanske skoler, og har igjen ført til en aktualisering av en innstramming av våpenlovene.

Blant annet beordret Trump få dager etter massakren forbud mot bump stocks, som i praksis gjør om halvautomatiske våpen til helautomatiske.

- Vi applauderer de mange modige, unge amerikanerne som bruker sin ytringsfrihet i dag, heter det i en uttalelse fra pressetalskvinne Lindsay Walters i Det hvite hus.

«March for Our Lives» er den landsomfattende protestaksjonen som arrangeres av elever som overlevde skoleskytingen på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida i midten av februar.

- Å holde barna våre trygge er høyeste prioritet for presidenten, sa hun videre, og la til at de oppfordrer Kongressen til å vedta lovene om «Fix NICS» og om å stoppe skolevold.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling