Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Stridshodet eksploderte

Den russiske ubåten «Kursk» ble sannsynligvis senket av en egen torpedo. Trolig eksploderte selve stridshodet inne i ubåten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forklaringen kan være menneskelig svikt.

Militære eksperter påpeker at hvis forklaringen om at båten ble senket av egen torpedo er riktig, så har mannskapet på ubåten vært ekstremt uheldig. Noe slikt har aldri skjedd tidligere.

Derfor anses menneskelig svikt som den mest sannsynlige forklaringen.

Bildet som stadig blir tydeligere, er at en torpedo eksploderte mens «Kursk» lå i overflatestilling. Eksplosjonen var så kraftig at den sendte ubåten til bunns. Da «Kursk» traff bunnen, skjedde det en ny og enda kraftigere eksplosjon. Den drepte trolig de fleste av de 118 om bord.

Eksplosivt drivstoff

Torpedoer om bord på «Kursk» hadde flytende drivstoff. Mannskapet hadde klaget over dette, fordi slikt drivstoff er eksplosivt.

Tidligere hadde ubåten torpedoer som ble drevet med elektrisk kraft.

- Min personlige teori er at selve stridshodet på torpedoen har eksplodert. Men vi kan ikke se helt bort ifra en eksplosjon i drivstoffet, sier kommandør Harald Håkonsen til Dagbladet.

Han er øverste sjef for de norske ubåtene.

- Vil en slik torpedoeksplosjon være nok til å senke «Kursk», en kjempeubåt som var 154 meter lang?

- Ja, «Kursk» hadde som oppgave å angripe og senke for eksempel amerikanske hangarskip. Da snakker vi om stridshoder med veldig sprengkraft.

- Kan en slik eksplosjon skje i en norsk ubåt?

- Nei, det er nærmest utenkelig.

Aldri før

- Hva kan ha forårsaket den andre eksplosjonen?

- Den kan være flere torpedoer som har eksplodert, eller andre våpensystemer kan ha gått i lufta. Men det er vanskelig å si noe sikkert om årsaken til katastrofen, mest fordi vi kjenner for lite til omfanget av skadene, sier kommandør Håkonsen.

MENNESKELIG SVIKT?</B> Torpedoene om bord på «Kursk» kan neppe ha eksplodert om bord i båten uten at det skjedde en eller annen form for menneskelig svikt. Her er båtens mannskap på vei ut etter en tur til Middelhavet.