KLAR TIL OPPRYDDING:  Soldater og et pansret kjøretøy med maskingevær på toppen i posisjon utenfor barrikadene i  Bangkok i dag tidlig. FOTO: DAMIR SAGOLI, REUTERS/SCANPIX.
KLAR TIL OPPRYDDING: Soldater og et pansret kjøretøy med maskingevær på toppen i posisjon utenfor barrikadene i Bangkok i dag tidlig. FOTO: DAMIR SAGOLI, REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Stridsvognene ruller inn - har kjørt gjennom sperringene

To drept - rødskjortene skyter tilbake. Alvorlig opptrapping i Bangkok i grålysningen i dag. Tåregass, varselskudd og branner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Thailandske myndigheter har i morgentimene onsdag sendt store militær- og politistyrker til sentrum av Bangkok der minst 5 000 demonstrerende rødskjortene har barrikadert seg.

Soldater i pansrede kjøretøyer har brutt gjennom rødskjortenes barrikader i Bangkok. Minst to personer er skutt, ifølge Reuters ved 08.30-tiden lokal tid - 03.30 norsk tid.

Styrkene har tatt seg forbi barrikadene nær hovedinngangen til demonstrantenes område. To personer skal være truffet i en skuddveksling, og rødskjortene skyter tilbake mot soldatene.


Militære styrker bruker tåregass for å spre demonstranter som er samlet rundt statuen av Kong Rama IV ved Lumpini-parken, melder Bangkok Post klokka 08.11 lokal tid - 03.11 norsk tid.

De militære styrkene har ikke vært så massivene siden uroen startet for to uker siden, og bilder fra grålysningen viser stridsvogner og pansrede kjøretøy på vei mot demonstrantenes barrikader.

Thailandske soldater har avfyrt varselskudd i nærheten av rødskjortenes leir i sentrum av Bangkok.
Varsler aksjonRegjeringsstyrkene advarer om at de er i ferd med å gå til aksjon.

- Vær vennlig å forlat området øyeblikkelig, lød den klare oppfordringen over høyttalere like utenfor rødskjortenes barrikader.

Ordren ble understreket ved at soldatene skjøt varselskudd i lufta, ifølge en lokal TV-stasjon.


Noe tidligere sa en av lederne for rødskjortene at demonstrantene må gjøre seg klare til å slåss.

 RØYKLAGT MILLIONBY:  Røyk fra bildekk og narkotikapolitiets brennende bygning ligegr over store deler av Bangkok sentrum i morges. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
RØYKLAGT MILLIONBY: Røyk fra bildekk og narkotikapolitiets brennende bygning ligegr over store deler av Bangkok sentrum i morges. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

- Vi ber alle være forberedt på at de kan gå til aksjon, siden pansrede personellkjøretøyer er i ferd med å rykke fram, sa talsmannen Nattawut Saikua i morges lokal tid, ifølge NTB-AFP-Reuters.


Bygning i fyrRødskjorter på motorsykkel kastet ved 07-tiden lokal tid - 02 norsk tid - brannbomber inn i en tre etasjers bygning, som ligger ved en av de store innfartsveiene til sentrum. Bygningen tilhører narkotikapolitiet, melder Bangkok Post og en lokal tv-stasjon.

Det ligger et røykteppe over store deler av sentrum i Bangkok etter at demonstrantene satte fyr på bildekk da det ble klart at det militære forbereder en stor offensiv.

Politi og militære bruker vannkanoner for å slokke gummibrannene.
Thailandske medier var i natt lenge vært tilbakeholdne med rapporter om den militære opptrappingen rundt forretningsstrøket Silom der rødskjortene har bygd barrikader.

 PÅ VEI:  Pansrede militære kjøretøy på vei mot demonstrantenes barrikader i sentrum av Bangkok før det ble fullt dagslys i morges. FOTO: DAVID LONGSTREATH, AP/SCANPIX.
PÅ VEI: Pansrede militære kjøretøy på vei mot demonstrantenes barrikader i sentrum av Bangkok før det ble fullt dagslys i morges. FOTO: DAVID LONGSTREATH, AP/SCANPIX. Vis mer

Nyhetsbyråene Reuters og AFP rapporterte først om sju pansrede militærkjøretøy og minst to lastebiler med mannskaper på vei mot demonstrantene da nattemørket var i ferd med å slippe taket.
12 pansrede kjøretøyEn times tid seinere - klokka 06.45 lokal tid og 01.45 norsk tid - melder ledende Bangkok Post at 12 pansrede personellkjøretøyer (såkalte APCer) med påmonterte maskingevær har tatt posisjon i Silom-strøket nær barrikadene.  Flere lastebiler har også satt av militære mannskaper med våpen og skjold.

- Jeg vil ikke svare på noen spørsmål, er eneste kommentar fra det militæres talsmann Col Kaewkumnerd.
Alvorlige konfrontasjonerDemonstrantene hadde fått frist til å fjerne seg mandag uten at det har skjedd. Situasjonen nå i morgentimene tyder på at det kan bli alvorlige konfrontasjoner.

For fem dager siden ble militære og politi satt inn mot rødskjortene. Minst 39 mennesker har blitt drept og flere hundre skadd.

Myndighetene i Thailand sa i går at det er helt uaktuelt å forholde å forhandle med rødskjortene og den såkalte demokratibevegelsen før demionstrantene har fjernet seg fra Bangkok sentrum.

 I POSISJON:  Soldater i posisjon på en toglinje med oversikt ned til demonstrantene. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
I POSISJON: Soldater i posisjon på en toglinje med oversikt ned til demonstrantene. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer