- Strikket av farmor

FROGNER (Dagbladet): Et kvinnelig vitne (21) knytter i et politiavhør Kristin Kirkemo Haukelands søster, Synøve Pedersen, til den såkalte Orderud-sokken. Den ble funnet utenfor kårboligen etter trippeldrapet for to år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da vitnet konfronterte Synøve med sine iakttakelser, skal Kristin lillesøster ha svart:

- Det er ikke min sokk, men sokken til Kristins sønn. Det er min farmor som har strikket sokken.

Fikk se bilder

21-åringen har plukket ut den såkalte Orderud-sokken i en fotokonfrontasjon, etter det Dagbladet får opplyst. Sokken ble presentert for vitnet sammen med sju andre sokker. 21-åringen forklarer at hun så Orderud-sokken på TV første gang, og hun reagerte straks.

- Jeg var på ferie i Arendal sammen med Synøve, moren hennes og Kristins sønn. Jeg husker godt at Synøve hadde slike sokker som nevnt. Jeg husker det godt, fordi jeg syntes fargen var så stygg, og at sokkene av den grunn passet svært dårlig til buksa Synøve hadde på seg.

- Jeg tror Synøves bukse var rød, forklarer 21-åringen.

Hun har beskrevet sokken inngående i politiavhør, spesielt har hun merket seg fargen og de to hvite stripene på hver sokk.

«Dumme»

Samtidig hevder en 57 år gammel kvinne at Kristin høsten 1999 fortalte henne at den omtalte sokken tilhørte søster Veronica, og at det var farmoren som hadde strikket sokken.

- Kristin sa at hun syntes politifolkene i Orderud-saken var dumme som brukte så mye tid på sokken, at de burde ha funnet ut at den tilhørte Veronica, og at det ikke var noen andre enn henne som brukte størrelse 35 i sko, forklarte vitnet til politiet tidligere i år.

57-åringen satt i Drammen kretsfengsel sammen med Kristin høsten 1999, og det var i den forbindelse at Kristin skal ha uttalt seg om sokken, etter at den var presentert i avisene.

- Kristin var forbannet på Veronica, fordi hun mente at Veronica prøvde å få det til å se ut som om andre hadde skutt i kårboligen. Ifølge Kristin ga Veronica pokker i om hun satt siktet i saken.

Det var Veronica som skjøt, hevdet Kristin, og hun skjønte ikke hvorfor politiet ikke fant ut av dette, forklarer 57-åringen på bakgrunn av samtaler med Kristin i fengselet.

- Ingen befatning

Både Veronica Orderud og Synøve Pedersen tilbakeviser på det sterkeste at de har noen som helst befatning med Orderud-sokken. Politiets teori om sokken er at den trolig er trukket helt eller delvis utenpå en sko av morderen.

Det var en politihund som fant sokken cirka ti meter fra kårboligen. Hun tok den opp med munnen, før hundeføreren puttet den i lomma. Dette kan ha ødelagt bevis.

<B>LØSE TRÅDER:</B> Det kvinnelige vitnet som i politiavhør knytter Kristin Haukelands søster til den såkalte Orderud-sokken, plukket ut sokken i en fotokonfrontasjon blant flere andre sokker.