Strikkhopping

Nasdaq-børsen minner om hopping i strikk om dagen. Et voldsomt stup, en herlig rekyl opp (men ikke særlig høyt). I dag får vi vite hvordan amerikanerne føler dette. Følg med Kværner og Opticom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toppen er nådd, skrev vi om Nasdaq-børsen i går. Argumentasjonen var at mange av aksjene på Nasdaq, etter en oppgang på 34 prosent på 10 dager, ikke lenger var billige selv om Nasdaq Composite-indeksen lå langt halvparten av toppnivået i vinter i fjor.

Teknologiaksjene var nemlig langt mer overpriset i mars 2000 enn de var underpriset i begynnelsen av april i år, og spørsmålet er om de var så rasende billige da også. Jeg nevnte Intel som eksempel, som inntil i går ble handlet på en P/E på 50. Meglehuset Merill Lynch synes å være enig med meg at det er en stiv prising. Merrill tok dermed ned anbefalingen sin på aksjen i går ut fra prisingsargumentet.

Poenget er at svært få aksjer over tid klarer å forsvarer en prising på over 30-40 ganger neste 12 måneders inntjening. Det skal derfor ganske mye mot til å påstå at aksjer som har en P/E høyere enn dette er billig. (Desember 1999 leste jeg amerikanske analyser som mente Pris/Salg på 60 var billig fordi konkurrentene var handlet på Pris/salg 100. Aksjen har siden punktert).

De seneste tre måneder har «norske» aksjer gjort det best i det amerikanske aksjemarkedet. Aluminium er for eksempel den sektoren som har gått best, mens oljeselskaper (de litt mindre) også har gjort det bra. Verst har «svensk/finske» sektorer gått.

Dermed er det ikke rart Hydro holder seg godt. Selskapet leverte gode resultater i går, og kan bli hjulpet av energikrisen i USA. I den nordvestlige delen av USA er det forslag om kutt i strømforsyningen til aluminiumsindustrien i to år. Der ligger 40 prosent av USAs aluminiumsindustri, og nedstengning av kapasitet kan sende aluminiumsprisene i været dersom verdensøkonomien snur i løpet av denne to års periode. Intet er vedtatt, men dette setter i alle fall Alcoas appetitt i perspektiv.

Denne uken er det den store resultatrapport-uken. I løpet av uken vil en interessante selskaper legge frem sine resultater både her hjemme og i USA. Her hjemme er det Merkantildata, Eltek, Smedvig, PGS og RCL det kommer til å bli mest interesse rundt, men ingen av dem legger frem tall i dag.

I dag blir det mest fokus på tallene for consumer confidence (forbrukernes forventninger) i USA for april. Ikke alle er like glad i denne undersøkelsen, som mange mener er en forsinket og ikke en ledende indikator. Men den blir fulgt nøye fordi konsumentene holder nøkkelen til en eventuell resesjon i USA. Det er ventet at indikatoren vil falle til rundt 112 fra 117 i mars. Oppsvinget i mars kom etter flere måneders fall. DnB Markets tror indeksen faller til 115. Tallene kommer idet den norske børsen stenger.

Følg med Aker Maritime og Kværner. Etter noen dagers rykter om at Aker Maritimes Kværner-opsjoner var i ferd med å bli plassert, skjedde nettopp dette i går. Dermed kan Kjell Inge Røkkes Aker Maritime stemme på Kværners generalforsamling likevel. Det kan bli en artig generalforsamling.

I dag skal Kværner forsøke å overbevise analytikere, investorer og opinionen om at selskapet klarer seg utmerket godt på egenhånd og at noen fusjon med Aker Maritime dermed ikke bør finne sted. Det fremlagte resultatet i morges for første kvartal var i alle fall noe bedre enn ventet, og det kan nok gi konsernsjef Kjell Almskog litt mer selvtillit når har entrer talerstolen senere i dag.

Følg også med Opticom i dag. Nå har de store opsjonene som var utstedt utløpt, og til alt hell og med god hjelp fra en kortanalyse fra Orkla Enskilda, klarte eierne av opsjonene å tjene gode penger på dem. Ryktene og spekulasjonene i markedet går på at noe nytt skal komme fra selskapet innen den første uken av mai, men dette synes å passe mer til de utestående opsjonene enn opplysningene fra selskapet selv, som har «gitt» Intel en frist til utgangen av juni med å svare på hva de vil gjøre med sitt videre engasjement i Opticom-selskapet Thin Film Electronics. Noen opsjoner er fortsatt utestående, men bli ikke overrasket om kursen ramler i dag.

Det norske markedet er mer drevet av selskapsspesifikke nyheter om dagen enn Wall Street. Det er for så vidt greit. Oslo Børs ligner mer enn råvarebørs enn på Nasdaq, og i disse dager skal vi være glade for det. Utviklingen kommer derfor til å være blandet utover dagen foran consumer confidence-tallene i USA ved børstengning, og de mange resultatfremleggelsene her hjemme og i USA.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.