Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strikkedilla:

Strikking er ikke bare for kvinner

- Kona mi har fått spørsmål om jeg er homofil siden jeg strikker.

KJERRING: Tor-Arne Gyth har blitt kalt «kjerring», for at han strikker til dattera si. Foto: Privat
KJERRING: Tor-Arne Gyth har blitt kalt «kjerring», for at han strikker til dattera si. Foto: Privat Vis mer

De fleste kjenner noen som strikker.

Kanskje husker du da du var liten og pakket opp strikkesokker på julaften, som du egentlig skulle ønske var en hard gave?

Strikkesokker som - nå i voksen alder - er noe av det kjæreste du kan få. Ikke bare fordi leiligheten du bor i verken har varmekabler, eller er særlig godt isolert, men fordi du vet om alt arbeidet som ligger bak.

Selv om det har blitt strikket både stort og smått så lenge vi kan huske, har håndarbeidet de siste åra uten tvil fått en oppsving.

På sosiale medieplattformer som Facebook, Instagram og Snapchat, lager folk kontoer utelukkende for å vise fram strikketøyet sitt. Der diskuterer de blant annet strikkeoppskrifter, strikkefasthet og hvilket garn som er fint å erstatte et annet med, om dette skulle være vanskelig å få tak i.

Facebooksida «Strikkesida» har i skrivende stund godt over 130.000 medlemmer, og hos Snapchatprofilen «Strikkere», får man daglig hilse på nye strikkere som viser fram hva de driver med.

Fellesnevneren er at de alle digger å strikke, og lager alt fra de største kreasjoner til de minste små dokkeklær, strikket på tannpirkere.

Med oppsvinget av strikkere, og at det har blitt mer synlig i sosiale medier, har det også blitt synlig at å sittet med «spøtet» (dialekt og nynorsk for strikketøyet journ.anm.) slett ikke er en hobby forbeholdent kvinner.

Bak flere av de store strikkekontoene på Instagram, står det menn som både strikker for fornøyelsens skyld og som lager strikkeoppskrifter til alle som måtte ønske det.

Strikker til dattera

En av dem som nylig ble bitt av strikkebasillen er Tor-Arne Gyth (29). Han driver Instagramkontoen «@strikktilbabyen», og har strikket i litt over ett og et halvt år.

PAPPASTRIKK: Tor-Arne Gyth har strikket siden han fant ut at han skulle bli far. Foto: Privat
PAPPASTRIKK: Tor-Arne Gyth har strikket siden han fant ut at han skulle bli far. Foto: Privat Vis mer

Han begynte å strikke da kona Hawre ble gravid med dattera deres.

- Det motiverte meg at jeg hadde noen jeg kunne strikke til. Like mye motiverte det meg at jeg og kona kunne ha en felles koselig aktivitet mens babyen lå i magen, og at vi kunne forberede oss på foreldrelivet sammen, sier Gyth til Dagbladet.

29-åringen forteller at kona hans ved flere anledninger tidligere har prøvd å få han til å strikke ved å tilby han å strikke en maske her og der.

- Da datteren vår var godt på vei, tenkte jeg at jeg skal ikke bare strikke den ene maska - jeg skal ha et helt eget prosjekt.

Det aller første prosjektet ble en liten lue som dattera skulle få da hun ble født. Gyth forteller at det er noe av det vanskeligste han har strikket. Det til tross for utallige plagg han har strikket i ettertid med intrikate mønster.

Det endte til slutt med at lua var for liten, da dattera kom til verden.

FØRSTE PROSJEKT: Denne lua var det første Tor-Arne Gyth strikket. Han og kona lagde oppskriften selv, men den var for liten da datteren ble født. Foto: Privat
FØRSTE PROSJEKT: Denne lua var det første Tor-Arne Gyth strikket. Han og kona lagde oppskriften selv, men den var for liten da datteren ble født. Foto: Privat Vis mer

Stort sett positiv respons

Nå strikker han for det meste til dattera si, og legger bilder av det ut på Instagramkontoen sin, hvor han får både likes og fine kommentarer.

- Jeg opplever at strikkemiljøet er veldig inkluderende og støttende, og det er en stor motivasjonsfaktor for meg som strikker. Det er en av grunnene til at jeg viser fram nærmest alt jeg produserer gjennom Instagram, og en av grunnen til at jeg ofte tar opp strikketøyet mitt på kafeer, venterom og andre offentlige steder.

Gyth sier han blir glad når han ser andre som strikker offentlig, og føler andre har samme opplevelse når de ser ham strikke.

ENGKJOLE: Gyth synes det er gøyest å kunne strikke klær til dattera si. Foto: Privat
ENGKJOLE: Gyth synes det er gøyest å kunne strikke klær til dattera si. Foto: Privat Vis mer

Men selv om mange er positive til at han strikker, er det også andre som kommer med mindre hyggelige beskjeder og tilbakemeldinger.

- Det har blant annet kommet kommentarer fra andre menn på min alder som kaller meg for «kjerring» på grunn av strikkinga, og noen eldre kvinner som sier at jeg ikke skal komme her og tro at jeg er spesiell eller bedre enn dem, bare fordi jeg er mann og kan strikke.

Gyth forteller også at kona hans har fått spørsmål om han er homofil siden han strikker.

- Jeg mener de negative kommentarene bunner i fordommer, som for eksempel at strikking skal være en kvinnehobby, og derfor være forbeholdt kvinner. Det er litt trist når noen tenker at en hobby ikke er kjønnsnøytral.

Mer anvendelig

Simon Didrik Nordstrand Berg (21) begynte å strikke for rundt to år siden, etter å ha heklet en god stund., og sier han begynte å strikke fordi han følte det var mer anvendelig enn heklinga.

- Det er raskere og enklere å lage fine plagg, som faktisk kan brukes, sier han til Dagbladet.

IMPONERE: Berg sier han er glad i å kunne imponere bestemødre med strikkekunnskapene sine. Foto: Privat
IMPONERE: Berg sier han er glad i å kunne imponere bestemødre med strikkekunnskapene sine. Foto: Privat Vis mer

Han har laget seg Instagramkontoen «@_noeste», hvor han legger ut bilder av det han strikker.

Berg sier han alltid har vært kreativ, og ble aldri lært å strikke av noen i familien. I stedet lærte han seg det selv ved å søke på nett. I tillegg til å plukke opp småting fra bekjente og fra besøk i strikkebutikker.

- Det gøyeste jeg har strikket så langt er nok «Aran-genseren», som jeg strikket i starten av coronatida. Den har fletter på hver eneste omgang, så det er nok å holde styr på - noe jeg liker.

21-åringen jobber på en strikkebutikk på Majorstua i Oslo, og seier folk som regel blir overrasket og imponerte når de finner ut at han kan strikke.

- Det beste jeg vet er å imponere bestemødre med strikkinga mi!

Berg forteller at det til vanlig kan komme noen positive kommentarer her og der når folk ser at han strikker, men at han ikke merker at folk henger seg særlig opp i det i det daglige livet.

- Derimot kan det være en utfordring på butikken jeg jobber i. Der har jeg opplevd at enkelte kunder ikke stoler på strikkekunnskapene mine, eller spør om jeg faktisk kan strikke, sier han og forteller at han synes det er kjipt.

- Menn kan være akkurat like flinke som kvinner til å strikke, og det er ikke noe gøy at noen antar fra første møte, at jeg ikke vet hva jeg holder på med.

Ville ha «Mariusgenser»

Anders Eriksen (31) begynte å strikke da han var 23 år gammel.

- Jeg hadde lyst på en «Mariusgenser», men både mamma og mormor sa nei. Så da gikk jeg og kjøpte både garn, pinner og oppskrift i skjul, og brukte YouTube for å lære meg hvordan jeg skulle strikke genseren, sier han til Dagbladet.

Han fikk hjelp til å montere genseren, men resten gjorde han selv. Og etter det har han bare fortsatt å strikke.

MARIUSGENSER: Eriksen begynte å strikke i skjul, da verken mammen eller mormora hans ville strikke mariusgenser til ham. Foto: Privat
MARIUSGENSER: Eriksen begynte å strikke i skjul, da verken mammen eller mormora hans ville strikke mariusgenser til ham. Foto: Privat Vis mer

31-åringen liker best å strikke kofter og gensere, og da helst med tynt garn og mønster over hele.

Så langt har det aller vanskeligste prosjektet vært en kofte, kalt «Stjerneruter». Der fant han diagrammet på nett, regnet seg ut til hvor mange masker han trengte og brukte en spesiell teknikk for å felle av til ermene.

- Det var en del jobb, men det var også veldig gøy, sier Eriksen, som legger ut mye av det han lager på Instagramprofilen sin @andersfredrik89.

Han forteller at han har blitt snikfotografert av eldre kvinner som har sett han strikke, og fått høre at de vil vise det i syklubben sin.

- De fleste er overrasket over at en mann strikker, men det er bare positivt. Jeg kan bare huske en gang at noen har reagert på det de mente var en «kvinnehobby», så det skjer ikke så ofte lenger - heldigvis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!