Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stringtruse har skapt protester over hele Irland

Det er protester over hele Irland etter at en forsvarsadvokat brukte en stringtruse i retten som samtykke-bevis i en voldtektssak.

DEMONSTRERER: Det irske parlamentsmedlemmet, Ruth Coppinger holder opp en stringtruse under en demonstrasjon i Dublin. Foto: NTB Scanpix
DEMONSTRERER: Det irske parlamentsmedlemmet, Ruth Coppinger holder opp en stringtruse under en demonstrasjon i Dublin. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tiltaltes forsvarsadvokat argumenterte i rettssaken mot en voldtektstiltalt 27-åring at offeret hadde frivillig sex fordi hun hadde på seg stringtruse.

Saken har skapt stort engasjement i Irland, hvor det har vært demonstrasjoner i både Dublin og Cork, samt i Belfast i Nord-Irland. Kvinner har møtt opp i undertøy og med plakater med bilde av truser hvor det står «Dette er ikke samtykke». Mange har også tatt til orde på nettet med samme slagord, under emneknaggen #ThisIsNotConsent.

Den fornærmede i saken var en 17 år gammel jente. Den tiltalte ble frifunnet i saken, som ble avsluttet for en uke siden.

En av dem som har reagert er parlamentsmedlem Ruth Coppinger. Tidligere denne uken trakk hun en stringtruse ut av lommen under en debatt i parlamentet.

– Det kan virke pinlig å vise fram et par stringtruser her. Men hvordan tror du et voldsoffer føler seg når hennes undertøy vises i retten? sa Coppinger.

Coppinger siterte forsvarsadvokaten som under rettssaken skal ha sagt at 17-åringen kan ha vært «åpen etter å møte noen og være med noen», ettersom hun hadde på seg stringtruser.

– Kvinner i dette landet er lei av at ofre rutinemessig blir beskyldt i irske domstoler, sa Coppinger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!