JAPANSK TRADISJON: Nakensushi, eller nyotaimori, framstilles som en japansk tradisjon som skriver seg fra samuraitida. Bildet er fra et annet sted enn Bergen. Foto: Mahdibaghi90 / Wikimedia Commons
JAPANSK TRADISJON: Nakensushi, eller nyotaimori, framstilles som en japansk tradisjon som skriver seg fra samuraitida. Bildet er fra et annet sted enn Bergen. Foto: Mahdibaghi90 / Wikimedia CommonsVis mer

Strippeklubb i Bergen serverer rå fisk på nakne kvinner

Reduserer kvinnen til et møbel, mener politiker. Ap, KrF og SV vil frata klubben skjenkebevillingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Midt i Bergen sentrum, like ved Hotel Norge, ligger strippeklubben After Dark Gentlemen's Club. I to år har klubben tilbudt konseptet «Sushi Party», som de beskriver slik:

«Du har muligheten til å nyte den beste sushien du noensinne har hatt i selskap med to av våre vakre jenter. Den ene serverer middagen, på sin kropp, mens den andre sikrer at glasset ditt aldri er tomt!»

Det dreier seg om såkalt nyotaimori, der sushi serveres på en mer eller mindre avkledd kvinne, som ligger helt i ro så lenge måltidet varer. Tradisjonen framstilles som å skrive seg fra den japanske samuraitida, men dette er omstridt. Måltidet kan foregå enten hjemme hos kunden eller i et selskapslokale.

- Fotskammel for menn Representanter i Bergen bystyre er bestyrtet over konseptet. Saken pryder i dag forsida av Bergensavisen (BA), og har inni avisa fått den kreative tittelen «Serverer fisk og ris på rumpe».

- Dette illustrerer med all tydelighet et foreldet levesett. Kvinnen er redusert til et møbel, et serveringsfat, like god som en fotskammel for menn! sier SV-representant Mikkel Grüner til Dagbladet.

Han påpeker at tradisjonen skal være populær bl.a. i den japanske mafiaen, yakuzaen.

- Dette framkaller bilder av menn som sitter rundt et bord med avkuttede lillefingre. Dette er ikke noe for en moderne by som Bergen, sier politikeren.

Vil ikke ha stripping Et flertall i Bergen bystyres helse- og sosialkomité - Ap, KrF og SV - har i lengre tid ønsket å frata After Dark skjenkebevillingen, fordi de tilbyr stripping og toppløsservering. Nakensushien føyer seg inn i det flertallet anser som upassende aktivitet.

- Dette handler om hvordan vi ønsker at turistbyen Bergen skal framstå, sier SV-representanten - som også er bekymret over det rent sanitære aspektet ved å servere mat fra en naken kropp.

Han er sikker på at de tre partiene vil lykkes i å lamme utestedet, og viser til en liknende sak i Sandnes, der motstanderne av en strippeklubb fikk medhold helt til Høyesterett.

- Er ikke dette en form for moralisme? Det dreier seg jo om en lovlig virksomhet.

- Nei. Kommunen har anledning til å utøve sitt frie skjønn; ingen har krav på skjenkebevilling, og vi har ikke plikt til å tilrettelegge for drift av strippeklubber, sier Mikkel Grüner.

Ap-representant Øystein Hassel sier til BA at han synes «å selge kvinner som seksualiserte spisebord er på grensen til hallikvirksomhet».

Klar til kamp After Darks innehaver Geir Carlsen er klar til kamp mot bystyreflertallet, og har leid inn flere jurister. Han stiller seg helt uforstående til at «Sushi Party» skulle være en form for stripping eller erotisk show.

- Dette har ingenting med erotikk å gjøre. Det er en flott dame med sushi - det er kunst, sier Carlsen til Dagbladet.

Klubbeieren sier han fikk ideen til konseptet fra en fransk restaurant, og viser til at det fins en rekke nakensushirestauranter over hele verden.

- Videre er ikke jenta helt naken, hun har truse på seg. Sushien ligger ikke i intime områder, og ligger dessuten på blader.

Han opplyser at «Sushi Party» ikke er veldig etterspurt; på to år har han bare hatt 10-15 bestillinger.

- Dette er mer en liten gimmick for oss, og har ingenting med hovedkonseptet vårt å gjøre. Men de som er motstandere av vårt konsept, er også motstandere av alt vi gjør, sier han.

Avviser hallikanklage Carlsen viser til Fafo-rapporten om stripping som tidligere likestillingsminister Audun Lysbakken bestilte; rapporten fant ingen tegn til menneskehandel eller prostitusjon i det norske strippemiljøet. Klubbeieren karakteriserer Ap-representant Hassels utspill om hallikvirksomhet som «total skivebom».

- Dette har ingenting med norsk lovgivning å gjøre, og vi har aldri vært etterforsket, sier han.

Carlsen mener trepartialliansens forsøk på å frata ham skjenkebevillingen er et utidig misbruk av alkoholloven for å stoppe et lovlig konsept.

- Loven er til for å begrense alkoholinntaket og skadevirkningene. Det er utrolig vanskelig å se dette alkoholpolitisk og ikke moralsk, sier han.

- Ikke til sjenanse Eieren har også vanskelig for å se hvordan strippeklubben kan være til sjenanse for noen, herunder barn og unge.

- Vi åpner klokka 23, og har ingen plakater med nakne damer utenfor. Festspillene i Bergen var helt fornøyd med å flytte inn over oss, sier han.

After Dark sysselsetter ifølge Carlsen 15 fast ansatte samt mellom 70 og 100 dansere på et år. Han avviser at de blir nødt til å stenge, skulle de tre partiene få flertall for å frata dem skjenkebevillingen.

- Det innebærer bare at vi ikke vil få servere mens stripping foregår. Kanskje vi kan tilby stripping og skjenking på forskjellige tidspunkt, sier Geir Carlsen.

Aslaug Sandvin, regionleder i Mattilsynet, sier til BA at de ikke er kjent med nakensushikonseptet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram