Stripper for lekepenger

Norske ungdommer tilbyr seg å strippe foran internettkameraer for å få høyere status i et populært mafiaspill på Internett. Foreldrene må være på vakt, mener Datatilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hei... jeg er ei jente på 17 år (snart 18) som viser fram kroppen min mot betaling på dette spillet» skriver en som kaller seg Nordic Stripper på onlinespillet Nordic Mafia.

Hun er blant de rundt 140 000 brukerne av spillet.

Dette er blant de raskest voksende online-spillene i Norge, og er blitt svært populært blant ungdom.

Det går ut på å opparbeide seg så høy mafiastatus som mulig. Dette gjør deltakerne for å skaffe seg poeng. Det gjør de ved å tjene lekepenger gjennom drap, utpressing, biltyveri, bankran, eller ved å starte hasjplantasje. Men det er også mulig å overføre lekepengene mellom spillere. Dermed har flere spillere lagt ut annonser der de tilbyr å strippe mot at andre spillere overfører «penger» til kontoen deres.

-  Helt lavmål

-  Noen gutter i klassen min fortalte meg at jeg kunne få en del penger dersom jeg la meg ut for salg på Nordic Mafia. De sa at det var en del jenter som gjorde det, sier ei jente, som selv spiller spillet, til Dagbladet.

-  Det er helt lavmål. Det er veldig mange barn som spiller dette spillet, sier hun.

Dagbladet har gått gjennom flere spillerprofiler på nettstedet, der spillerne tilbyr seg å selge stripping og onani mot lekepenger. En person har lagt ut en film der ei jente stripper på profilen sin. De fleste oppgir sin egen e-postadresse, slik at de kan oppnå kontakt med andre brukere, for så å utføre tjenester for dem over webkamera.

-  Enorm suksess

Men det er ikke bare strippinga som bekymrer foreldre når det gjelder Nordic Mafia.

Ved å sende en SMS-melding, kan ungdom kjøpe seg virtuelle spillpoeng med ekte penger.

Man sender meldingen med et kodeord til selskapet, og man får automatisk flere poeng. Hver melding koster 60 kroner. Dagbladet snakket med en far som har to sønner som er hekta på spillet.

-  Dette spillet er blitt en enorm suksess, og ungdom bruker mye penger på å opparbeide seg poeng. Men det er ingen kontroll på hvor gamle spillerne er, sier faren.

En annen bekymret far skriver dette på nettsida til Barnevakten:

«Min yngste sønn (13) lånte her om dagen min mobil. Ved å sende SMS-er (til Nordic Mafia), klarte han å belaste min mobil med 1200 kroner. Ingen som helst verifisering av at han var den virkelige eieren av telefonen var nødvendig.»

«Ario» driver nettstedet Nordic Mafia og har fått klager fra foreldre som er blitt trukket for penger via mobiltelefonen på grunn av spillet.

-  Vi jobber for å finne en bedre teknologi til SMS-tjenestene våre. Men vi har ikke klart det ennå, sier drifteren, som understreker at det er gratis å registrere seg for å spille.

-  Stripping mot poeng

Han har ikke fått inn noen meldinger om at folk faktisk stripper for å oppnå flere poeng i spillet.

-  Vi vet at det er noen som tilbyr stripping mot flere poeng. Men ut ifra de rapportene vi har fått, er mange av dem gutter som utgir seg for å være strippere for å svindle til seg flere poeng, sier han.

Vi prøver å utestenge de som utgir seg for å være strippere, og de som eventuelt betaler «stripperne», men det er vanskelig å ha kontroll over alt som skjer i et spill som vokser såpass fort. Det er et tusentall nye brukere som registrerer seg hver dag. Men nå har vi ansatt flere folk, og vil jobbe for å gjøre spillet mer oversiktlig og brukervennlig, sier «Ario».

Informasjonssjef i Datatilsynet Ove Skåra ber foreldre om å være på vakt.

-  Det er alltid vanskelig med slike internettspill. Det finnes ikke noe internettpoliti, så foreldre eller barna selv må følge med på det som skjer, sier Skåra.

NETTSTRIPPING: Internettspillet Nordic Mafia har fått rundt 140 000 registrerte brukere. Ungdommer lokker med stripping for å få flere lekepenger i spillet. Denne videoen ble lagt ut som «teaser» på en av spillerprofilene.