VÅTT: Bildet viser oversvømmelse i Kvernerbyen i Oslo i september 2015. Natt til i morgen er det varslet store nedbørsmengder på Østlandet.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
VÅTT: Bildet viser oversvømmelse i Kvernerbyen i Oslo i september 2015. Natt til i morgen er det varslet store nedbørsmengder på Østlandet. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Værvarsel: Store nedbørsmengder på Østlandet

Striregnet kommer i natt: Slik unngår du trøbbel

- Sørg for at alle vannveier er åpne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag skrev Dagbladet at det ventes opptil 70 millimeter regn i løpet av natt til i morgen på Østlandet.

Stedvis er det fare for overvann, lokale oversvømmelser, jord- og flomskred.

- Det er fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, og jord- og flomskred der regnbygene treffer. Vurder behov for forebyggende tiltak, heter det i et OBS-varsel fra Meteorologisk institutt, som gjelder både Østlandet, Telemark og Aust-Agder.

Ifølge NVE kan man gjøre lurt i å iverksette forebyggende tiltak i berørte områder.

- Sjekk nedbørsradar

- Folk bør følge med på nedbørsradaren til Yr for å sjekke om de blir rammet. Når det er snakk om bygervær, er det store lokale forskjeller, sier vakthavende hydrolog Ann-Live Øye Leine i NVE til Dagbladet.

De våte værutsiktene på Østlandet er såpass heftige at NVE nå har valgt å gå ut med et eget varsel, i tillegg til OBS-varselet fra Meteorologisk institutt.

MÅ HØRE LYDEN AV REGN: Student Stine Friis Hals (23) oppdaget at hun hadde tinnitus i tenårene. Diagnosen gjør at hun må ta ekstra hensyn i hverdagen, unngå å bli for sliten og være ekstra bevisst på hva hun utsetter seg for av støy. Video: Sveinung U. Ystad Vis mer Vis mer

«Det ventes stedvis mye regn for Sørlandet og Østlandet fra tirsdag kveld, og det kan bli flom på gult nivå (laveste varslingsnivå, journ. anm.) i enkelte vassdrag. En front med regn og regnbyger kommer inn fra sør, og det ventes 50-70 mm på 12 timer, 25-35 mm på 3 timer», heter det i det ferske varselet.

Videre opplyser NVE om at bakken er stedvis våt og enkelte vassdrag har allerede stor vannføring etter mye regn den siste tida. Vannføringen kan derfor stige til gult nivå i flere bekker, mindre og mellomstore elver, og kan forårsake lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer. Det er stor usikkerhet i hvor den mest intense nedbøren vil treffe, påpeker NVE.

- Det er veldig sprikende prognoser, så det er vanskelig å forutse hvor det vil treffe. I marka rundt Oslo er det mye vann i bakken. Derfor kan man vente seg en rask vannføringsøkning, sier Øye Leine.

- Rense sluk og renner

Bor du i nedslagsfeltet for det varslede fossregnet, råder NVE deg til å ta forholdsregler.

- Du bør sørge for at alle vannveier er åpne. Det handler om å lede vannet bort. Derfor bør du rense sluk og stikkrenner. Det kan være lurt å sjekke hvordan det ser ut i takrennene før regnet setter inn, sier den vakthavende hydrologen.