- ALVORLIG: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ber generaladvokaten om å etterforske saken om at Etterretningsbataljonen har kartlagt journalister. 

Arkivfoto: Espen Røst / Dagbladet
- ALVORLIG: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ber generaladvokaten om å etterforske saken om at Etterretningsbataljonen har kartlagt journalister. Arkivfoto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Strøm-Erichsen ber om etterforskning av E-bataljonen

Kartla journalister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ber generaladvokaten om å etterforske saken om at Etterretningsbataljonen har kartlagt journalister.

- Jeg tar denne saken svært alvorlig, og er opptatt av å få fram alle relevante forhold, sier forsvarsministeren i en pressemelding.

Generaladvokat Arne Willy Dahl vil vurdere å etterforske kartleggingen, skriver VG mandag.

- Først må jeg finne ut hva som er skjedd, for deretter å vurdere om det kan ligge noe ulovlig i dette, og hvem som eventuelt har ansvaret, sier Dahl, som har etterforsknings- og påtalemyndighet i militære straffesaker.

EOS-utvalget, Stortingets kontrollorgan med de hemmelige tjenestene, konkluderte i sin årsrapport torsdag med at VG-journalisten Rolf J. Widerøe og hans tidligere kollega Hans Petter Aass ble ulovlig kartlagt. I tillegg skal Kjetil Stormark være en av journalistene som er kartlagt, samt ytterligere tre.

Dahl oppfordrer journalistene å levere anmeldelse. Stormark sier hans anmeldelse ble levert til generaladvokaten mandag.

Søndag varslet Ap-nestleder Martin Kolberg at han mener saken må granskes nøye, og at det kan bli snakk om en åpen høring. Også Forsvaret vil ha full etterforskning i saken. Tidligere har forsvarsministeren bedt Forsvaret om en full gjennomgang av saken.

Strøm-Erichsen fikk en muntlig redegjørelse fra generalinspektøren i Hæren fredag, og har etter dette bedt om svar på ytterligere spørsmål.

(NTB)