Strøm-Erichsen lover å hjelpe familien til Chora (45)

Skal gi økonomisk støtte til familien til sivilisten som ble skutt i Afghanistan.

SKAL FÅ STØTTE: Chora etterlater seg fire barn, blant annet Khal Mohammed (9). Foto: Anders Sømme Hammer
SKAL FÅ STØTTE: Chora etterlater seg fire barn, blant annet Khal Mohammed (9). Foto: Anders Sømme Hammer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Forsvaret bekreftet i dag for første gang at Chora (45) som ble skutt av to norske soldater i Afghanistan lørdag var en uskyldig sivil. Det er første gang norske soldater dreper en sivil i Afghanistan.

Chora etterlater seg kona Nowros (25) og fire barn. De er nå i en svært vanskelig situasjon, og familien har tryglet om hjelp fra norske myndigheter.

- Ingen i vår familie har penger til å ta oss av kona og barna hans. Men de er nødt til å få hjelp, ellers kommer de ikke til å klare seg, sa Sadiq, fetteren til Chora, til Dagbladet i dag.

- Skal gi økonomisk bistand

Forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen lover nå overfor Dagbladet at de etterlatte skal få hjelp av norske myndigheter.

- Vi skal gi denne familien økonomisk bistand og følge dem opp, sier Strøm-Erichsen til Dagbladet.

Dagbladet har i løpet av uka flere ganger spurt både Forsvarsdepartementet og Forsvaret om familien vil få erstatning, men da blitt henvist til ISAF-hovedkvarteret i Afghanistan. Men nå tar Forsvarsdepartementet altså ansvar selv.
 
- Det er opp til hvert enkelt land hvordan en følger opp saker som dette. Her har en familie kommet i en svært veldig vanskelig situasjon og det vil vi avhjelpe. Om det blir en engangsutbetaling eller om det vil bli gjort på en annen måte, må vi komme tilbake til, sier forsvarsministeren.

Overrasket
Forfatter og krigsreporter Henrik Hovland, som selv har bakgrunn fra Forsvaret, mener forsvarsdepartementets håndtering av situasjonen etter at norske soldater drepte en sivil firebarnsfar i Afghanistan forrige uke ligner på en ansvarsfraskrivelse.

- Så lenge norske soldater sendes til uoversiktlige borgerkriger som den i Afghanistan så må vi regne med at nordmennene på grunn av misforståelser og uhell før eller senere kommer til å drepe sivile. Derfor er det overraskende at den politiske ledelsen er så dårlig forberedt når det skjer. Den har det overordnete ansvaret. Forsvarsministeren burde for lengst ha gått ut og sagt at når norske soldater utilsiktet dreper uskyldige, enten det skjer i Afghanistan eller andre steder så vil Forsvaret sørge for at familiene til de drepte får erstatning, sier Hovland.

Han mener dette handler om respekt, ikke bare for de drepte og deres familier, men også for de norske soldatene som er på risikofylte oppdrag i utlandet.

- Det er viktig å signalisere til soldatene at man forstår hva slags vanskelige situasjoner man plasserer dem i, og aksepterer at det vil gjøres feil. Å utbetale erstatninger er også viktig for å avverge et hevnmotiv, sier Hovland.

Dagbladet skriver i dag at enka etter den drepte motorsyklisten Chora (45) har fått hjelp av skrivekyndige naboer til å skrive et brev der de ber norske soldater om hjelp. Guvernøren i familiens provins har også bedt norske soldater om hjelp, men ble henvist til hovedkvarteret til NATOS internasjonale sikkerhetsstyrke, ISAF, som håndterer spørsmål om erstatning.

- Her skulle politisk ledelse umiddelbart ha tatt en telefon til de norske styrkene i Afghanistan og bedt dem hjelpe denne familien med å fylle ut eventuelle skjemaer eller andre ting som kreves. Jeg synes det er naturlig at de norske styrkene gjør det de kan for å hjelpe denne familien, ikke bare henviser dem til et kontor. Det holder ikke. Når man dreper uskyldige i utlandet så må man også ta seg av de etterlatte, sier Hovland.

- Beklager rot om erstatning
Før statsråd Strøm-Erichsen i ettermiddag bekreftet at familien vil få støtte overfor Dagbladet i ettermiddag, har Forsvarsdepartementet og Forsvaret henvist spørsmålene om familien vil få erstatning til ISAF-hovedkvarteret i Afghanistan.

- ISAF har en egen avdeling som tar seg av erstatningsspørsmål. Spørsmål om erstatning vil det for øvrig tas stilling til når undersøkelsene er avsluttet, sa politisk rådgiver Rune Bakervik i forsvarsdepartementet.

Hos ISAFs hovedkvarter i Afghanistan fikk Dagbladet et helt annet svar:

- Det er opp til hver nasjon å håndtere erstatningskrav som angår gjerninger utført av deres egne tropper, skriver ISAFs pressekontor i en epost til Dagbladet. Og henviser videre til norske myndigheter. Som til slutt bekreftet at de har ansvaret.

- I siste instans vil det være opp til norske myndigheter å avgjøre om det skal utbetales noen form for økonomiske midler til etterlatte i saken. Dette gjelder selv om erstatningskrav fremsettes for ISAF Claims Office. Vi beklager at dette ikke er kommet tilstrekkelig klart frem i tidligere svar, opplyste sier underdirektør Helene Marie Lassen i Forsvarsdepartementet til Dagbladet i ettermiddag.

- Selv om vi ikke er rettslig forpliktet til det, vil vi vurdere ulike måter å følge opp familien på, herunder også økonomisk bistand. I dette arbeidet vil norske myndigheter vurdere å trekke på ISAFs kompetanse, noe ISAFs stående prosedyrer åpner for, sier Lassen.

Avviser kritikk

Forsvarsministeren har fått kritikk fra blant andre RVs Erling Folkvord, som mener forsvarsministeren feilinformerte etter at Chroa ble skutt. Forsvarsdepartementet sendte ut en pressemelding mandag denne uka.

Folkvord, som er på reise i Afghanistan, stilte spørsmål ved flere av opplysningene i Forsvarets pressemelding, blant annet at de norske soldatene først skjøt varselskudd fra 20 meters hold, deretter skjøt de mannen da han var rundt fem meter unna.

Hvis varselskuddet og det ene drepende skuddet er avfyrt med samme våpen, betyr dette to skudd på under ett sekund, skrev Folkvord i sin blogg, og peker på at både motorsyklisten og soldatene var i fart da skytingen hendte.

Strøm-Erichsen avviser nå disse påstandene.

- Jeg har sett at folk har ment at vi har feilinformert. Men jeg står helt bak det vi har sagt tidligere; soldatene handlet helt i tråd med den prosedyre de skulle reagere etter. Tragedien er samtidig like stor, sier Strøm-Erichsen til Dagbladet.

Chora ble skutt og drept lørdag i forrige uke av norske soldater i Meymaneh i Afghanistan. Chora kjørte motorsykkel og stoppet ikke da soldatene skal ha gitt signal.

LOVER Å HJELPE: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Trygve Mellvang-Berg/SCANPIX
LOVER Å HJELPE: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Trygve Mellvang-Berg/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer