Strøm-Erichsen sier nei til religionsnøytralt forsvar

Forsvaret vil ha egne muslimske felt-imamer som jobber sammen med de kristne feltprestene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret vil ha egne muslimske felt-imamer som jobber sammen med de kristne feltprestene. Men forsvarsministeren sier det ikke er aktuelt å gjøre Forsvaret religionsnøytralt.

Forslaget kommer i en intern utredning. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier til NRK at dette per i dag ikke er noe forslag hun har tatt stilling til.

- Men jeg anser det ikke som veldig realistisk, for det tilsier at vi må ha geistlige fra alle typer religioner, sier forsvarsministeren.

Skilles ut

I den interne utredningen blir det også foreslått å endre prestetjenesten i militærleirene radikalt. I dag er feltprestene i Forsvaret underlagt Den norske kirke. Det kan det bli slutt på.

Feltprest Nils Terje Lunde, som har ledet arbeidet med utredningen, mener Forsvaret ikke lenger kan ha et system der 60 feltprester er underlagt Den norske kirke.

- Vi går inn for at feltprestkorpset skilles fra Den norske kirke og blir utvidet til å omfatte geistlige fra alle tros- og livssynssamfunn, sier Lunde til NRK.

- En stadig større del av befolkningen tilhører andre tros- og livssynssamfunn, dette må gjenspeiles i Forsvaret, sier han.

Regionsnøytral

Det foreslås derfor å opprette en egen religionsnøytral avdeling, der både der både kristne prester og muslimske imamer skal gjøre tjeneste.

- Det vil omfatte personell fra alle registrerte trossamfunn - også felthumanister, sier Lunde.

Men det blir vanskelig å gi et permanent tilbud til alle trosretninger i hver eneste leir.

- Derfor foreslår vi at det bør vurderes deltidsstillinger som bør dele landet mellom seg, sier Lunde.

Skeptisk statsråd

Forsvarsministeren er imidlertid skeptisk til å bryte forholdet mellom kirken og Forsvaret.

- Forholdet mellom Forsvaret og Den norske kirke er sterkt. Feltprestkorpset har en veldig sentral rolle i Forsvaret og vil også ha det framover, sier Strøm-Erichsen.

Nestlederen i forsvarskomiteen på Stortinget, Per Ove Width (Frp), betegner forslaget om å ansette felt-imamer som uhørt.

- Om ikke engang det norske forsvar skal forholde seg til at dette landet faktisk har en statsreligion, er det på tide å spørre hva slags folk som etter hvert sitter på ledende posisjoner i Forsvaret. Fremskrittspartiet støtter selvsagt retten til fri religionsutøvelse. Likevel mener vi at statsreligionen alene bør praktiseres i landets forsvar, sier Width i en pressemelding.

(NTB)